Emőke

Dohnányi-ritkaság a Zeneakadémián

2004.09.23. 00:00

Programkereső

Dohnányi Ernő Cantus vitae című szimfonikus kantátájával kezdődik a Magyar Rádió oratórium-bérlete 2004. szeptember 25-én. A kompozíció, melyet 1941 óta nem adtak elő Magyarországon, szeptembertől CD-n is hozzáférhető.
d8f52c40-cc9d-4883-86a2-a4ee294b781f

A zeneakadémiai koncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara mellett fellép Korondi Anna, Meláth Andrea, Mukk József, Tóth János és a Magyar Rádió Gyermekkórusa. A hangverseny karmestere Strausz Kálmán lesz.

A Cantus vitae Dohnányi főművének tekinthető. A 21 számra tagolódó, öt tételből álló kantáta négy szólistára, nagy létszámú vegyeskarra, gyermekkarra, egy rejtett „chorus mysticusra”, valamint hatalmas méretű zenekarra készült. A kompozíció Madách Az ember tragédiája című művén és bibliai idézeteken alapul, de számos történelmi-politikai utalást is tartalmaz. A komponálás Dohnányi bevallása szerint hosszú időt vett igénybe: „Évtizedeken át hordoztam magamban a gondolatot, hogy Madách költeményének filozófiai lényegét nagyszabású kórusmű alapjává tegyem. Évekig tartott, míg megtaláltam, hogyan kell a költeményben szétszórt, megzenésítésre alkalmas részeket megfelelően csoportosítani. Ennek eredménye a ťCantus vitaeŤ.” A mű rendkívüli sikerű ősbemutatója 1941. április 28-án volt.