Gertrúd, Patrik

Magyarok középpontban

2004.09.23. 00:00

Programkereső

Budapest Jazz Fesztivál a Ferencvárosban Hét helyszín, százhúsz dzsesszmuzsikus, közte jó néhány világnagyság és szinte a teljes hazai élvonal - mától szombatig ez várja az érdeklődőket a Budapest Jazz Fesztiválon. Ezúttal szerencsére nem ismétlődik meg a tavalyi malőr, nem esik ugyanarra a hétvégére a nagy múltú debreceni dzsessznapok és a fiatal budapesti dzsesszfesztivál.

Amúgy is két, karakterében elég különböző találkozóról van szó: míg szeptember elején a cívisvárosban a dzsessz bölcsőjeként számon tartott New Orleans zenéje állt a középpontban, addig az idén második alkalommal megrendezett fővárosi seregszemle középpontjában változatlanul a magyar zenészek állnak, akikhez alkalmanként nemzetközi nevek társulnak.

Itt lesz többek között a hard bop stílus egyik nagy túlélője, a 76 éves Johnny Griffin, a főként ötvenes-hatvanas évekbeli avantgárd megmozdulásairól híres Kenny Wheeler, vagy sokak kedvenc ütőhangszerese, Trilok Gurtu. De a hangsúly változatlanul a magyarokon lesz: a Közraktár utcai sátorban például az idén hatvanéves Kőszegi Imre és csapata, a Bontovits Katival és Berki Tamással megerősített Budapest Jazz Orchestra, az új lemezét itt bemutató Dresch Quartet, vagy az ezúttal Dés Lászlóval kiálló Balázs Elemér Group játszik.

Az esti nagykoncerteknek a Közraktárak területén felállított sátorszínpad, a fiatal zenekarok estjeinek a Ráday utcai szabadtéri színpad ad otthont, klubkoncertek a Ráday utcai kávéházakban és kocsmákban lesznek.

Az idén új helyszín lesz a Kultiplex, ahol a műfaj avantgárdabb képviselői (Grencsó Kollektíva, Dél-alföldi Szaxofonegyüttes, La Campagnie Des Musique A Ouir) lépnek fel. Lesznek filmvetítések, emellett esténként a Tilos Rádió "jazzjockey"-ja, DJ Badihali régi dzsesszfelvételekkel próbálja majd táncra bírni az egybegyűlteket. Kedvcsinálóként pedig a résztvevők ma délután zajos-lármás felvonulást rendeznek a Ráday utcában.