Gábor, Karina, Ders

4. Holland-Magyar Jazz Találkozó

2004.09.24. 00:00

Programkereső

A mára már hagyománnyá vált fesztivál negyedik alkalommal, idén októberben ismét a Fonó Budai Zeneházban kerül megrendezésre. A három naposra kiterjesztett programsorozatban most különlegesen nagy szerepet kapnak a holland együttesek, illetve azok a formációk, amelyek magyar és holland zenészeket közösen léptetnek fel.
db63111c-60a4-4181-8af8-9a096673efcf

A hollandok a ’60-as évek óta sajátos fűszerezéssel teszik karakteressé a hagyományos jazz-zene nyugat-európai változatát. A mai jazzélet megalapozói – Willem Breuker, Misha Mengelberg és Han Bennink – nem akartak egyszerű követők lenni és nem féltek megmutatni, hogy nagy hatást gyakoroltak rájuk a volt gyarmatokról, Suriname-ról és az Antillákról érkező afro-karibi ritmusok. Ez a történelmi háttér teremti meg a holland zenészeknél a nyitottságot, amellyel mindig új zenék és zenészek felé fordulnak, így adhat szerencsés találkozásokra alkalmat a Holland-Magyar Találkozó is. A magyar jazzélet talán miden ága képviselteti magát az idei fesztiválon. A progresszív, rögtönzött zenétől a népzene ihlette dialektusokon át a hagyományos jazzig.

A 2004. október 1-3. között megrendezendő fesztivál részletes programja a www.fono.hu honlapon olvasható. A Holland-Magyar Jazz Találkozón fellépő művészek felvételei a Fonó Budai Zeneház CD-boltjában megvásárolhatók.