József, Bánk

Raiffeisen Jazz Klub Pege Aladár születésnapi koncertjével

2004.09.27. 00:00

Programkereső

A nyári szünet után október 8-án, este fél nyolctól ismét lesz Raiffeisen Jazz Klub az IBS Színpadon (1021 Budapest, Tárogató u. 2-4.). Ezen a napon ünnepli 65. születésnapját Pege Aladár Kossuth-díjas nagybőgőművész, s ez alkalomból idén is neves külföldi vendégművészek közreműködésével kezdődik az őszi-téli sorozat.
6adf104c-91e5-465c-968b-995112cdf740

Az októberi est első, klasszikus felében közreműködik Csontha András hegedű-, Rudolf András brácsa- és Mező László Kossuth-díjas csellóművész. A szünet után következik a jazz: Pege Aladárral: Karen Asatrian (zongora), Lee Harper (trombita) és Walter Grassmann (dob) játszik.

Pege Aladár 1969-ben végzett a Zeneművészeti Főiskolán, később, 1975-től ’78-ig Nyugat-Berlinben, Rainer Zepperitz professzornál tanult, aki Herbert von Karajan szólóbőgőseként játszott a Berlini Filharmonikusoknál. 1963 óta koncertezik. Igaz, akkor még a Zeneakadémián tanult, de rendszeresen fellépett az Egyetemi Színpadon, valamint vidéken. 1964 óta rendszeresen ad klasszikus zenei koncerteket is, s bő egy évtizede a dzsessz CD-k mellett klasszikus lemezeket is készít. 1978 óta a Zeneművészeti Főiskola docense, ma már a Zeneművészeti Egyetem nyugdíjas docense. 1982-ben a New York-i Carnegie Hallban vendégszólistaként játszott Herbie Hancock együttesében. 1964-ben elnyerte A prágai dzsesszfesztivál virtuóza címet, 1970-ben a montreux-i dzsesszfesztivál legjobb európai szólistája lett. Főbb hazai elismerései: 1977-ben Liszt Ferenc-díjjal tűntették ki, 1986-ban érdemes művész lett, 1999-ben Budapestért Díjat vehetett át, 2002-ben pedig Kossuth-díjjal ismerték el – ő a magyar jazz egyetlen Kossuth-díjasa.

Pege Aladár születésnapi koncertje után november 5-én a László Attila Band lép fel Tisza Bea énekesnő vendégszereplésével. A zenekar a műfaj örökzöld standardjeit és saját kompozíciókat is megszólaltat a Raiffeisen Jazz Klubban.

December 10-én ismét forró karibi hangulat várható az IBS színpadára. Az idén olyan kirobbanó sikert aratott a Raiffeisen Jazz Klubban Elsa Valle & The Latin Jazz Syndicate koncertje, hogy az idei évzáró esten ismét a kubai énekesnő lép fel kitűnő magyar zenésztársaival. A koncert maga azonban nem ismétlés lesz, sőt! Elsa Valle és a Latin Jazz Syndicate akkoriban veszi fel legújabb lemezét, amelyről először a Raiffeisen Jazz Klub koncertjén játszanak dalokat.