Gábor, Karina, Ders

Egy hónapos japán turnéra indul a Magyar Állami Operaház

2004.09.30. 00:00

Programkereső

A Magyar Állami Operaház társulata 2004. október 2-án egy hónapos vendégszereplésre indul A felkelő Nap országába. A budapesti dalszínház tizenhét japán városban lép a közönség elé, s a távol-keleti publikum előadásukban két Verdi-operának, a Rigolettónak és a Traviatának tapsolhat.
4cf77fe4-22c3-4aab-bda4-e055ca2c30d4

A magyar együttes tizenöt alkalommal mutatja be a Szinetár Miklós és Harangi Mária rendezte Rigolettót, ötször pedig a Traviatát adják elő, amelyet Békés András állított színpadra. Az Operaház társulata először október 6-án Kagoshimában szerepel a Rigolettóval, majd többek között Fukuokában, Kobéban, Osakában, Nagoyában és Sapporóban is fellép, Tokióban pedig négy előadást is tart. Az utolsó japán előadás október 29-én, Aomoriban lesz, amikor ismét a Rigoletto kerül színre.

Rost Andrea három előadáson lép színpadra Gildaként, két este pedig Violetta Valeryt kelti életre. Renato Bruson három alkalommal alakítja a Rigoletto címszerepét, két Traviatában pedig Germontként tapsolhat neki a közönség. Gildaként és Violettaként még Bazsinka Zsuzsanna és a bécsi Staatsoperben éneklő Stefania Bonfadelli is színpadra lép. Gilda szerepében egy este, október 18-án Musashinóban egy japán énekesnő, Asako Tamura is fellép, aki Budapesten az elmúlt szezonban már hatalmas tetszést aratott a Lammermoori Lucia címszerepében. A turné ötödik Gildája pedig Kertesi Ingrid, aki a nyári Budafesten ebben az új Rigoletto-produkcióban már nagy sikerrel szerepelt.

A turné során Rigoletto szerepét Perencz Béla és Giancarlo Pasquetto is életre kelti, valamint Fokanov Anatolij, aki emellett a Traviata Germontját is alakítja. A mantuai herceg szerepében Fekete Attilának, s az idei nyári Budafesten már fellépő Felipe Rojasnak is tapsolhat a távol-keleti közönség, valamint Kovácsházi Istvánnak, aki a Traviátában Alfrédet is alakítja. Sparafucile-t Bátor Tamás és Szvétek László kelti életre, az egyik Maddalena Gál Erika – aki a Traviatában még Florát alakítja –, a másik pedig Kovács Annamária, aki a Traviata Annináját is énekli.

A Rigoletto díszletét Csikós Attila, jelmezeit Velich Rita tervezte, a Traviata színpadképe Fehér Miklós alkotása, az előadás kosztümjeit pedig Schaffer Judit készítette. Az énekkar karigazgatója Szabó Sipos Máté; az előadásokat Medveczky Ádám és Kesselyák Gergely dirigálja.