József, Bánk

Ferenc-Napi Búcsú – Vásári mulatság a főváros szívében

2004.09.30. 00:00

Programkereső

Az idei évben október 1-2-3-án rendezik meg a Ferenc-Napi Búcsút a Bakáts téren, mely a Ráday Kultucca® utolsó szabadtéri rendezvénye. Hagyományosan a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc Templom védőszentjének névnapjához kapcsolódó néphagyományt őrző ünnepen minden korosztály megtalálja az őt leginkább érdeklő műfajt.
21ded96e-7d9a-4dbe-8aee-62c82e9d0072

Az ízek utcájában megkóstolhatjuk Zsigmond és Mátyás király udvartartásának csemegéit, a szabadtéri színpadon láthatunk egy Flamenco Esküvőt, meghallgathatjuk a világ legsikeresebb musical dalait A-tól W-ig. Vidámparkká alakulnak a teret övező utcák, különféle gyermekjátékok, kézműves sarkok várják az apróságokat.

A Bakáts téri templom, külső falán Assisi Szent Ferenc szobrával a főváros egyik legértékesebb, legszebb műemléképülete. A védőszent neve napjához kapcsolódó néphagyományt őrző ünnepen a szabadtéren felépített színpadon térzene, népdal, népzene, néptánc, modern tánc, operett, musical, tánczene, rap, kabaré, zenés mesejáték, artisták követik egymást. Vasárnap a templomban – hagyományosan – az ünnepi nagymiséhez csatlakozva, operaházi szólistákkal, kórussal és élőzenekarral kísért komolyzenei koncertet hallhatunk. A téren és a Ráday utcában felállított sátrakban gyermekjátékok, könyvek, népművészeti tárgyak, hagyományos vásári portékák, iparművészeti áruk, gasztronómiai különlegességek várják a látogatókat. A rendezvényhez különféle ismeretterjesztő előadások, rajzverseny és játszóház kapcsolódik. A teret övező utcák vidámparkká alakulnak, a legkisebbeket hinták és különféle gyermekjátékok várják. A nagyobbakat gipszfestésre, tésztafűzésre, szárazvirág-készítésre, origami hajtogatásra invitálják a kézműves sátrak. A három napos vásári forgatagot vasárnap este hagyományos tűzijáték zárja.