Sándor, Ede

Magyar Kulturális Évad Hollandiában

2004.09.30. 00:00

Programkereső

Szeptember 26-án, a Budapesti Fesztiválzenekar amszterdami hangversenyével hivatalosan is megnyílt a Hollandiai Magyar Kulturális Évad. A sikeres augusztusi bemutatkozás után a következő hetekben kiemelt képzőművészeti, irodalmi, zenei és színházi programokkal, egyszerre több helyszínen folytatódik a Hungarofest által szervezett Hongarije aan Zee / Partra Magyar című rendezvénysorozat.
d6a25b9f-7937-4ec8-a6a1-37a6eba3125a

A magyar kulturális kormányzat 2003 tavaszán döntötte el, hogy kulturális évadot rendez Hollandiában 2004. július 1. és december 31. között. 2004 második félévében Hollandia tölti be az Unió soros elnökségének tisztjét, s ez a tény nagy súllyal esett latba Hollandia kiválasztásánál. A kormány célja – az országimázs modernizálása és erősítése mellett – a két ország közötti kulturális kapcsolatok előmozdítása volt. Hollandia a maga nyitottságával, multikulturalizmusával szinte garantálja a magyar programok kedvező fogadtatását.

A szervezők olyan elnevezést kerestek, amely figyelemfelkeltő, és vizuálisan is könnyen „megfogalmazható”. A Hongarije aan Zee, (ejtsd: „honháreje án zé”) elképzelt földrajzi hely, ugyanakkor a hollandban létező magyar településnév képzetét keltheti. A Partra Magyar! szójáték utalás a „kulturális partraszállásra”.

Az előkészítés során a szervezők Magyarországra hívtak több mint 40 holland kurátort és kulturális szakembert, s a programot ők választották ki abból a „menüből”, amit a magyar kurátorok kínáltak. Ez egyben garancia is arra, hogy a kiutazó produkcióknak lesz helyi propagandája, közönsége. A kínálatban minden művészi ág jelen van. A tradicionális, klasszikus magyar kultúrát képviselő produkciók mellett a friss, nemrégiben felfedezett tehetségek is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra.

A legtöbb rendezvény a legnagyobb városokban – Amszterdamban, Rotterdamban és Hágában – lesz, de az eseményekből az ország távolabbi vidékeire is bőven jut. Az évad fontos helyszíne például az északi Groningen, Leeuwarden, a déli Tilburg, Sittard és Maastricht is.

A klasszikus zene magyar képviselői között ott lesz például Ránki Dezső és Klukon Edit, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin és Perényi Miklós, a TrioLignum, az Accord Quartet, a Weiner–Szász Kamarazenekar és a Budapesti Monteverdi Kórus, valamuint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. A hazai dzsesszkultúrát többek között Szabados György, Szakcsi Lakatos Béla, a Grencsó Kollektíva és a Dresch Quartet viszi el Hollandiába. A magyar folklór, valamint a világ- és underground zene követei számos társukkal együtt a Muzsikás Együttes és Sebestyén Márta, a Téka, a Tatros, a Fonó Zenekar, továbbá a Besh o droM, a Romano Drom, a Budapest Klezmer Band, valamint a Kampec Dolores és a Tudósok lesznek.

Az évad során a holland közönség ízelítőt nyerhet a magyar irodalom (Szabó Magda, Nádas Péter), a magyar színház (Krétakör, Pintér Béla Társulat), a magyar filmművészet (válogatás a fiatal magyar rendezők filmjeiből), a magyar képzőművészet (Kis Varsó, Lőrinczy György) és a magyar tánckultúra (Magyar Nemzeti Balett, Honvéd Táncegyüttes) világából is. A programnaptár és a fellépők teljes listája az alábbi honlapon magyarul is elérhető.