Júlia, Rita

Ma van a Zene Világnapja

2004.10.01. 00:00

Programkereső

Huszonkilenc évvel ezelőtt, 1975-ben az UNESCO október 1-jét a Zene Világnapjává nyilvánította. A testület Yehudi Menuhin javaslatára döntött e jeles ünnep beiktatása mellett.
1f905a2f-2896-4da6-b21d-b85b9cdfc6d3

Magyarországon is számtalan hangversenyt rendeznek ma a Zene Világnapja alkalmából: a Magyar Rádió 6-os stúdiójában Farkas Gábor, a Magyar Rádió 2003. évi zongoraversenyének győztese Liszt-műveket játszik, a Nádor Teremben Müller Ilona zongoraestjét hallgathatják meg az érdeklődők. Az Óbudai Társaskörben nem csak a muzsika napját, hanem a hatvan éves Rolla Jánost is köszöntik a művészek. A Fonó Budai Zeneházban ma veszi kezdetét a 4. Holland-Magyar Jazz Találkozó.

A vidéki városokban is ünnepi hangversenyeket rendeznek: a miskolci Esélyek Házában a város zenészei koncerteznek, a győri Evangélikus Öregtemplomban a Győri Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar lép fel, a debreceni Bartók teremben pedig a Debreceni Filharmonikus Zenekar várja a közönséget.

A Bartók Rádió 19.35-től élőben közvetíti a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneakadémiai koncertjét. Az m2-n 20.30-tól az NFZ egy korábbi felvétele lesz látható-hallható. A Duna Televízió 22.05-től Lukács Gyöngyi La Donna Appassionata című operaházi áriaestjének első részét vetíti, majd Batta András zenetörténész ünnepi köszöntője következik. Végül 23 órától David Murray, Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band koncertjét élvethetik a nézők.