Zsuzsanna

Megalakul az Európai Unió Filharmonikus Zenekara

2004.10.03. 00:00

Programkereső

A Zene Világnapja, illetve Magyarország 2004-es EU–csatlakozása is jó alkalom arra, hogy megalakuljon az európai fiatalokat foglalkoztató Európai Unió Filharmonikus Zenekara. A Zenekar székhelye Komáromban, Lehár Ferenc szülővárosában lesz.
ace9ca3c-5a14-4b80-817b-806133e791cd

A 2004. október-novemberre kitűzött próbajátékhoz öt nyugat-európai ország összesen 25 ösztöndíjat ajánl fel a legjobbnak bizonyult diplomás szlovák, osztrák, olasz és francia muzsikusnak, akik így pályafutásuk első zenekari helyét tölthetik be fiatal magyar kollégáik társaságában. A már többször sikeresnek bizonyult magyar-olasz zenekar-karmester összeállítás eredményein felbuzdulva az ötletgazda, Andreas G. Lehr alapító-intendáns Marco De Prosperist kérte fel a Zenekar karmesteri, főzeneigazgatói posztjának betöltésére. A karmester-asszisztensi feladatokat a luxemburgi dirigens, a mindössze 29 éves Radu Pantea látja el.

A Zenekar vezetősége mindenekelőtt zenei nevelést kíván nyújtani a különböző országok hallgatóságának, illetve missziónak tekinti a fiatal zeneszerzők bemutatását, támogatását. A Zenekar ifjú tagjai középkorú, rutinos szólamvezetők segítségével szerezhetnek tapasztalatokat a zenekari szereplésben. A tervek szerint a Zenekar tagjai egy luxushajón utazva kikötnének 7-8 Duna-menti városban, ahol koncertjeik során közvetítenék egymásnak ezen népek kulturális értékeit; a Dunán felfelé hajózva pedig mesterkurzusokon vehetnek részt a muzsikusok.

A 2005-ös évre a Zenekar már felkérést kapott az olasz Festival Mediterraneo vezetésétől, az Ausztria és Németország Országos Kórusszövetségeivel lekötöttek négy oratórium-hangversenyt, fellépnek majd az Esztergomi Nyári Játékokon, valamint egy Verdi-opera és egy új Lehár-operett bemutatójára is készülnek.