Márk

A Szászcsávási Zenekar (RO) és a Romano Drom koncertje az A38 hajón

2004.10.04. 00:00

Programkereső

A MOLto Vivace sorozat keretében október 6-án, este nyolc órától az autentikus cigány zene lesz a főszereplő az A38 Hajón. Elsőként a Szászcsávási Zenekar lép színpadra, amelynek tagjai az erdélyi Kis-Küküllő vidékének magyar, cigány, román és szász népzenéjét játssza hagyományos vonós hangszereken.
62ea1963-8876-4822-a6d9-737b7db50f2f

Az eltérő dialektusokhoz és nemzetiségekhez tartozó tánc- és dallamkincs miatt a zenészek repertoárja kivételesen nagy. Ezen kívül Szászcsávás magyar lakosságának egyedi többszólamú énekhagyománya is színesíti a Szászcsávási Zenekar dallamvilágát. A mai „korszerű” zenei elvárások a zenészeket folyamatos tanulásra és alkalmazkodásra kényszerítik. Saját hangszerük mellett a többi hangszeren is jól játszanak, emellett hárman közülük még ma is kiváló táncosok. A mai szászcsávási zenészek két régi kiemelkedő zenészdinasztia leszármazottai. Rendszeresen és folyamatosan zenélnek magyar, román és cigány közönségnek egyaránt: szinte minden hétvégén játszanak lakodalomban, közben más alkalmakkor is muzsikálnak, ha másért nem, hát saját örömükre.

A Szászcsávási Zenekar 1991 óta szerepel Magyarországon, és azóta a világ számos országába eljutott: az Európai Unió majdnem minden régi és új tagországába, az Egyesült Államokba és Japánba. A 2003-as filmszemlén mutatták be a Zenekarról készült portréfilmet „A Szászcsávási Banda” címmel. Remélhetőleg még hosszú évekig együtt marad ez a zenekar, ami a világ bármely színpadán képes lebilincselő produkciót nyújtani, ugyanakkor néprajzilag hitelesen tudja Szászcsávás környékének gazdag népzenei hagyományát bemutatni.

A Szászcsávási Zenekar után a két Kovács Antal formációja, a Romano Drom lép színpadra. Az Andro Drom alapító tagjaiként 15 éven át játszottak a zenekarban, majd művészi okokból önálló együttest hoztak létre, amelynek neve Romano Drom (cigányok útja) lett. Zenekaruk, amelyben a kanna és a kanál ugyanolyan jelentőséggel bír, mint a gitár, a nagybőgő vagy a tangóharmonika, mindig szem előtt tartja a magyarországi oláh-cigány zenei hagyományt, ugyanakkor nyitott más kultúrák felé is. Az 1999-es Déta Dévla után október közepén jelenik meg a legújabb önálló Romano Drom CD, a daquí francia lemezkiadó cég gondozásában, amelynek címe Ande Lindri.

A Szászcsávási Zenekar tagjai:

Jámbor István „Dumnezu” (1951) – első hegedű, ének
Mezei Ferenc „Csángáló” (1951) – kontra, tánc
Csányi Mátyás „Mutis” (1953) – bőgő
Mezei Levente „Leves” (1969) – hegedű, tánc
Csányi Sándor „Cilika” (1959) – hegedű, bőgő
Jámbor Ferenc „Tocsila” (1970) – kontra, tánc

A Romano Drom tagjai:

Ifj. Kovács Antal „Anti” (szólógitár, ritmusgitár, ének, kanna, kanál, ütősök), Id. Kovács Antal „Gojma” (ének), Balogh József „Joco” (ének, gitár), Rafael Zsigmond „Csika” (kanna, szájbőgő)

A koncertre a belépőjegy 1000 forint.