Márk

Megkezdődött a Mátyás templom felújítása

2004.10.04. 00:00

Programkereső

Pénteken megkezdődött a budai Mátyás templom várhatóan négy évig tartó, mai árakon számolva 3,7 milliárd forintba kerülő felújítása. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának megbízásából a tervezési feladatokat az Állami Műemlék-helyreállítási és restaurálási Központ, a régészeti feltárásokat Budapesti Történeti Múzeum végzi.

A kivitelezőt közbeszerzési eljárás keretében fogják kiválasztani. Hiller István kulturális miniszter sajtótájékoztatóján elmondta, a tárca idén 250 millió forintot fordít a mukálatokra. A harangtorony köré már felépült az 59 méter magasságú kutatóállvány, melynek segítségével az épület kőanyagát vizsgálják a szakemberek. Varga Kálmán a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke elmondta, a Várrekonstrukció szakmai előkészítésére nemrégiben létrehozták a Budai Műhelyt. A minisztérium szerette volna, ha katolikus egyház is hozzájárul az 1999-ben tulajdonába került műemlék rekonstrukciójának költségeihez tekintettel arra, hogy néhány éve, épp azzal az indokkal vezettek be belépőjegyet a Mátyás-templomban, hogy a befolyt összeget a felújításra fordítják. Erdő Péter, Esztergom-Budapest érseke ugyanakkor levelében arról tájékoztatta a minisztert, hogy nem áll módjába hozzájárulni a munkálatokhoz. Az egyház elképzelései között szerepelt, hogy a rekonstrukcióhoz kapcsolódva a föld alatt több száz négyzetméteres kiállítási és közönségforgalmi térrel is bővülne a templom. Mátéffy Balázs a Mályás templom múzeumának igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy a belépőjegyekből befolyt összeget a templom fenntartására és üzemeltetésére fordították. Kisebb javítások mellett az életveszély elhárítását is ebből finanszírozták.

Egyik legjelentősebb középkori műemlékünk, a Budavári Nagyboldogasszony - közkeletű nevén - Mátyás templom építése a XIII. században kezdődött. A következő évszázadokban Nagy Lajos, Zsigmond és természetesen Hunyadi Mátyás is jelentős átépítéseket végeztetett azt épületen. Mai formáját Schulek Frigyes által tervezett, 130 évvel ezelőtti felújítás során nyerte el. A II. világháborúban súlyos károkat szenvedett műemlék helyreállítása 15 éves munkával 1970-ben fejeződött be. Az elmúlt harminc évben az épület állapota rendkívül leromlott, 2001-ben a nyugati és északi homlokzatot kellett vasráccsal elkeríteni, 2003-ban pedig életvédelmi tetőket kellett felszerelni a bejáratok fölé, ugyanis esetenként félmázsás faragott kőelemek zuhantak le. Medgyessy Péter volt miniszterelnök 2003. decemberében tett ígéretet a Mátyás templom felújítására.