Dezső

Barokk Estek a Budapesti Vonósokkal

2004.10.06. 00:00

Programkereső

Október 9-én indul a Budapesti Vonósok Kamarazenekar Barokk Estek című bérletsorozata. A három koncertből álló ciklus helyszíne a Magyar Tudományos Akadémia díszterme lesz. A nyitóhangverseny concertókból álló programjának szólistája Ágoston András hegedűművész.
21ad12c7-0b0a-4e2c-8e87-ce5d2db5a482

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar 1977-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból. 1982-ben a zenekar elnyerte a Belgrádi Nemzetközi Kamarazenekari Verseny díját.

Az együttes rendszeresen koncertezik a Zeneakadémia Nagytermében, a Vigadóban, az MTA Dísztermében és az ország egyéb jelentős koncerttermeiben. 1995-től a Strém Koncert Kft.-vel évente közösen rendezik meg Fertőd-Eszterházán a Nemzetközi Haydn Fesztivált. Itt olyan neves hazai és külföldi művészek közreműködnek, mint pl. Jandó Jenő, Reinhold Friedrich, Perényi Miklós, Ágoston András, Irena Grafenauer, Lencsés Lajos, Drahos Béla, Nicolas Daniel vagy a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

A 16 fős kamarazenekar ma már a világ élvonalbeli együttesei közé tartozik és a nemzetközi zenei élet kiemelkedő szólistáival (Pauk György, Josef Suk, Maria Kliegel, Frankl Péter, Kocsis Zoltán, Stefan Vladar, Michael Martin Kofler, Paula Robison, Guy Touvron, Eugene Rousseau) koncertezik világszerte. Gyakran lépnek fel Európa, az Egyesült Államok és Japán koncerttermeiben. Gyakori vendégei a nemzetközi zenei világ fesztiváljainak (Budapesti Tavaszi Fesztivál, Karintiai Nyár /Ausztria/, Danubius Fesztivál /Olaszország /, Norwich, Canterbury, Cricklade Fesztiválok /Anglia /, Vallon Fesztivál /Belgium/ és Lancut /Lengyelország/).

Koncertjeiket gyakran közvetíti és rögzíti a világ számos rádió- és televízió-társasága. Több kiadó számára is készítenek lemezeket (Hungaroton, Nuova Era, Naxos, Laserlight, Capriccio). A Delta Music-kal exkluzív szerződés keretében több mint 40 CD-felvételt rögzítettek. Előadásukban lemezsorozatok is megjelentek, ezek között J. Chr. Bach összes szimfónia concertantéja világpremier volt. Az együttes tagjai szólistaként 1999-ben Budapesten előadták Bach összes vonós hangszerre írt szólószonátáját és partitáját. Ugyanebben az évben öt kortárs szerző művét is bemutatták.

2001-ben a kamarazenekar megkapta Magyarország legrangosabb szakmai elismerését, a Bartók-Pásztori Díjat. 2002-ben hangversenysorozattal ünnepelték fennállásuk 25. jubileumát a Zeneakadémián, míg a 2004. esztendő a fertődi Haydn Fesztivál 10. évfordulója.