Eszter, Eliza

Dzsessztől lesz hangos Nagykanizsa

2004.10.06. 00:00

Programkereső

Az amerikai John Abercrombie trió lesz a Kanizsa -MKB Nemzetközi Jazz Fesztivál sztárvendége, amelyet október 8-án és 9-én rendeznek meg. Az idei rendezvény különlegessége, hogy a koncerteket élő, egyenes adásban követni lehet majd az interneten.

Immár 25. alkalommal népesül be a nagykanizsai Hevesi Sándor Művelődési Központ a hazai és külföldi dzsessz legjelesebb képviselőivel. A három évtizedes múltra visszatekintő fesztivál 1973-ban még Nagykanizsai Jazz Hétvége néven indult, amelyet a művelődési ház a Magyar Rádióval közösen rendezett. 1991 előtt néhány évig szünetelt, mert nem volt elegendő pénz, hogy megrendezzék.

A nagykanizsai fesztivál azonban „újraéledt", és így a Magyar Rádió legrégebbi vidéki rendezvénye lett, amely folyamatosan működik – mondta érdeklődésünkre Papp Ferenc, a Hevesi Sándor Művelődési Központ igazgatója, aki olyan leleményesen szerzett támogatókat a rendezvényhez, hogy idén is 64 helyi vállalkozás és intézmény, valamint a nagykanizsai önkormányzat is a program mellé állt.

A lokálpatrióta támogatóknak köszönhetően olyan színvonalas műsort sikerül évek óta összeállítani, hogy a nemzetközi fesztiválra az egész Dunántúlról, Horvátországból és Szlovéniából is sokan érkeznek. A fesztiválon fellép Binder Károly és Borbély Mihály, Horgas Eszter és a Class Jazz Band, koncertet ad az Ernie Jazz Orchestra, a Gyárfás Trió és Deseő Csaba, a Jávori Sound Machine. Az idei sztárvendég az amerikai John Abercrombie Trió.

Újdonság, hogy idén a jazz.radio.hu weblapon egyenes adásban is figyelemmel lehet kísérni a két napig tartó koncertsorozatot. A Magyar Rádió pedig az elkövetkező hónapokban leadja a fesztiválon rögzített felvételeket.