Orbán

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Japánban és Tajvanon koncertezik

2004.10.07. 00:00

Programkereső

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara – 1992 és 2001 után – immár harmadik alkalommal indul távol-keleti turnéra: Vásáry Tamás vezényletével tíz koncert tartanak Japán és Tajvan nevezetes koncerttermeiben.
c263cf13-212c-44a7-b01e-94c41a4ebd70

A turné roppant sűrű időszakban valósul meg, hiszen a közelmúltban indult az őszi szezon a kortárs zene sorozattal, az Operagálával és az Oratórium-bérlettel. Október 4-étől a Sorstalanság című film zenéjét vette fel a zenekar Ennio Morricone irányításával, október 9-én, hajnalban pedig már útra is kel – Frankfurton keresztül Oszakába. A Zenekar első hangversenyét október 11-én adja az Osaka Festival Hall-ban. 13-án Tokió nevezetes koncerttermében, a Suntory Hall-ban lép fel; 15-én Jokohamában, 17-én Sendaiban, majd 18-án és 19-én ismét Tokióban ad koncertet. A turné záró hangversenye október 21-én lesz Naganóban.

A japán turnéra két műsorral készült az együttes. Egy koncert – a 18-i tokiói – kivételével a műsoron Weber Oberon nyitánya, Liszt két műve, a-dúr zongoraversenye és a Szerelmi álmok zenekari átdolgozása, továbbá Dvořak VIII. szimfóniája szerepel. A szólista Fujiko Hemming zongoraművésznő. Október 18-án Weber Oberon nyitányát, Mendelssohn Hegedűverseny-ét és Dvořak VIII. szimfóniáját adják elő Mariko Senju hegedűművésznő közreműködésével.

Rövid pihenő után, október 22-én Tajvanra repül a zenekar, ahol 3 koncertet ad: október 23-án Changhua County-ban, majd október 24-én a főváros, Taipei nagyszerű koncerttermében, a National Concert Hall-ban. Az október 25-ei tajvani záróhangversenynek a Kaohsiung Cultural Center ad otthont. A tajvani műsoron Weber Oberon nyitánya és Dvořak VIII. szimfóniája mellett Mozart c-dúr zongoraversenye, továbbá egy tajvani mű szerepel. A tajvani koncertek szólistája és karmestere Vásáry Tamás lesz.