Aladár, Álmos

Angol esttel folytatódik a szezon

2004.10.07. 00:00

Programkereső

Angol zeneszerzõk, Malcolm Arnold, Benjamin Britten és Ralph Waughan Williams Magyarországon méltatlanul kevéssé ismert műveit (M.Arnold: Négy skót tánc; B.Britten: Hegedűverseny, Op.15.; R.Waughan Williams: II. "London" szimfónia) hallhatja a Fesztiválzenekar közönsége október 15-én és 16-án este a Zeneakadémia Nagytermében. A koncertek karmestere az ugyancsak brit David Atherton, szólistája a világhírű német hegedűművész, Frank Peter Zimmermann.
1bf0ffbc-43cf-47ef-8d86-31bdad5d622d

David Atherton nevét akkor ismerte meg a zenei világ, amikor az intézményt vezetõ Solti György meghívására 1968-ban, 24 évesen, a londoni Covent Garden Operaház történetének legfiatalabb karmestereként debütált. Ezt követõen 12 éven át volt a világhírű dalszínház rezidens karmestere, ahol több mint 150 elõadást vezényelt. Rendszeres vendég a New York-i Metropolitantõl a Milánói Scalán át Glyndebourne-ig a nagy operaházakban és -fesztiválokon. 1967-ben társalapítója és elsõ zeneigazgatója volt a London Sinfoniettának, amely irányításával Európa egyik legkiválóbb kamarazenekarává nõtte ki magát. Velük készített felvételei számos rangos díjat nyertek: Grand Prix du Disque, Edison-díj, stb. Minden idõk legfiatalabb karmestereként mutatkozott be a londoni BBC Proms Fesztiválon, amelynek azóta is rendszeres közreműködõje. Fellépett a nemzetközi zenei élet szinte minden meghatározó szimfonikus zenekarával (New York-i Filharmonikusok, Berlini Filharmonikusok, stb.). A korábban több amerikai és brit zenekarnál vezetõ pozíciót betöltõ művész 1989 és 2000 között a Hong Kong-i Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója volt.

Frank Peter Zimmermann öt évesen kezdett hegedülni, elsõ zenekari hangversenyét tíz évesen adta. A közönség, a szakma és a kritikusok egyaránt korunk legjelentõsebb muzsikusai között tartják számon. Rendszeres vendég a vezetõ szimfonikus zenekaroknál: a tavalyi évadban fellépett többek között a Berlini Filharmonikusokkal, Boston, Los Angeles és Chicago szimfonikus zenekaraival, az Orchestre de Paris-val, a Bajor Rádiózenekarral, a Philharmonia Zenekarral és a BBC Szimfonikus Zenekarával. Egyaránt otthonosan mozog a klasszikus, a romantikus és a kortárs repertoárban. Kamarazenészként is elsõrangú, rendszeres partnerei között van Heinrich Schiff és Christian Zacharias. Az EMI és Teldec részére lemezre játszotta szinte a teljes hegedű versenymű-irodalmat (Beethoven, Berg, Brahms, Csajkovszkij, Dvorák, Glazunov, Ligeti, Mendelssohn, Mozart, Saint-Saëns, Sibelius, Stravinsky, Weill, stb.). Zimmermann egy korábban Fritz Kreisler tulajdonában lévõ, 1711-ben készült Stradivari hangszeren játszik.