Zsuzsanna

Színes muzsika-ünnep a Kodályban

2004.10.07. 00:00

Programkereső

Október 1. a Zene Világnapja. Sokan azt sem tudják, hogy van ilyen, vagy ha tudják, nem foglalkoznak vele. Nem így van ez a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában. Bár itt a zenéről szólnak a mindennapok, az ünnepnek is méltó hangulatot adtak. A zene előtti tiszteletadást megosztották testvériskolájukkal, a besztercebányai Jana Levoslava Bellu Konzervatóriummal.
60b0730e-4749-4abb-93d2-7c6ece1df74f

A hangversenyt a J. L. Bellu Konzervatórium vegyeskara és női kamarakórusa nyitotta meg, melyeket Katerina Koreňova és Miroslava Matisova karnagyok vezényeltek. Műsorukban barokk, klasszikus és szlovák kortárs zeneszerzők művei szerepeltek. Nagy sikert aratott a Konzervatórium Jazz kvartettje. Ezt követte a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola vegyeskarának előadása, melyet Róthné Végh Mónika vezényelt.

Az igazi sikert a két kórus közös produkciója aratta, melyben felcsendült egy szlovák darab, Ivan Hrušovsky: Hideg szelek zúgnak… c. műve és Bárdos Lajos: Dana danája. Felejthetetlen élmény volt a két kórus csengő hangjait együtt hallani, amint megtöltötték a termet, sőt még az utcán arra sétálókban is fenséges érzést keltettek.

Este a két iskola együtt tekintette meg Humperdinck: Jancsi és Juliska c. operáját a Csokonai Színházban. A gazdag élményeket nyújtó zenei világnaptól feltöltődve, annak folytatásaként másnap újabb sikeres koncertet adtak a Svetits Katolikus Gimnáziumban. Úgy hiszem, nem volt hiábavaló Jehudi Menuhin kezdeményezése, hisz ha vannak ilyen lelkes fiatalok, akik ennyire odaadóak a zene iránt, megérdemlik, hogy egy évben legalább 1 napon, a világban bárhol, együtt ünnepelhessenek.