Zita, Mariann

Orosz Kulturális Napok Magyarországon – Előfesztivál

2004.10.08. 00:00

Programkereső

A Hungarofest Kht. és a Feszta Produceri Iroda 2004. október 10-14. között Orosz Kulturális Napok Magyarországon címmel országos programsorozatot szervez, amely a hagyományostól a legprogresszívebb irányzatokig minden műfajban a kortárs orosz művészet legjavát mutatja be az érdeklődőknek.
2f0df5dd-523b-44d0-bf4c-b4bbfc176ea3

A budapesti, pécsi és szolnoki helyszíneken zajló események novemberben a Centrális Galériában Lev Melihov és Alekszandr Szabitov ’Oroszország képközelben’ c. fotókiállításával folytatódnak. Hazánk 2004. október 20. - december 11. között hasonló tematikájú összeállítással vendégszerepel Moszkvában a ’Magyar Kulturális Napok Oroszországban’ keretében. A 2005-re tervezett Oroszországi Magyar Kulturális Évadot felvezető előfesztiválok szervesen illeszkednek egy hosszú távú stratégiába, amelynek az a célja, hogy az orosz–magyar kulturális csere az előzetes programsorozatok után is megőrizze lendületét, valamint az országimázs kölcsönös javulása intenzívebb közeledésre bátorítsa a gazdasági élet szereplőit is.

A minőségi szempontok alapján összeállított, széles műfaji skálát felölelő programok (klasszikus zene, jazz, népzene, színház- és táncművészet, film, fotó, irodalom) az orosz kultúra különlegességét, eredetiségét és összetettségét hivatottak érzékeltetni. Az előfesztivál alapjellegét a ’régi’ és az ’új’ egymás mellett élése határozza meg, amelyből létrejön egy új minőség, a mai Oroszország izgalmas, a változásokhoz gyorsan alkalmazkodó arculata. A választékot egyrészt a mélység, az érzékenység és a látványosság, másrészt az elevenség és a humor jellemzi. A produkciók a Kelet és a Nyugat, a tradíció és az innováció találkozásának jegyében fogantak, az előadók közt éppúgy megtalálhatóak a presztízsértékű és a mostanában ismertté váló nevek, mint a mainstream és az alternatív művészet képviselői.

Klasszikus és tradicionális repertoárral lép fel a Musica Viva Kamarazenekar, a Terem Kvartett, a Trió Relikt és a Gyevjatov-Gyevjatova páros. Több együttes a hagyományos szellemi örökséget értelmezi át modern (pl. Lundstrem Jazz Orchestra, Borisz Eifman társulatának dosztojevszkiji mélységű Orosz Hamletje), ill. abszolút kortárs felfogásban (Moszkva Kamarabalett Tavaszi áldozat c. előadása), míg a nyitott mentalitású posztszovjet nemzedék képviselői teljesen új, a fiatalokat is megszólító formanyelven, univerzális témák feldolgozásával reflektálnak a világtrendekre (pl., Jevgenyij Griskovec egyszemélyes színháza, Ljudmila Ulickaja írónő Életművésznők c. kötete). Az Örökmozgó hat estén át hat friss filmmel, élvonalbeli és ígéretes rendezők szemével mutatja be a ma Oroszországát. A Centrális Galéria november elejétől ad otthont Lev Melihov és Alekszandr Szabitov Európát bejárt fotókiállításának, amely a két alkotó látásmódjának párhuzamba állításával hiteles betekintést enged városok, tájak és emberek életébe.