Alfréd

Budapesti Őszi Fesztivál (2004. október 15-24.)

2004.10.11. 00:00

Programkereső

A BÖF a kortárs művészetek legrangosabb magyarországi seregszemléje, melynek során a legkülönbözőbb művészeti ágak legismertebb magyar és külföldi művészeivel ismerkedhet meg a közönség. Képzőművészeti kiállítások, komolyzenei- és jazz-koncertek, színházi- és táncelőadások mellett szakmai programok is várják az érdeklődőket.

Az Őszi Fesztivál hagyományainak megfelelően teret ad kisebb fesztiváloknak is: a Ráday utcában két napos Folyóirat Fesztivál lesz (október 15-16.), a világhírű Amadinda Ütőegyüttes vezetésével pedig háromestés Ütőhangszeres Fesztivált rendeznek az Új Színházban (október 15-17.).

Ugyancsak fontos az Őszi Fesztivál számára, hogy közelebb vigye a fiatalokat a kortárs művészetekhez, ezért a Plexikoncertek programsorozat keretében fiatal előadóművészek a város egyik legtrendibb szórakozóhelyén, a Kultiplexben fognak kortárszenei hangversenyeket adni. A Zeneakadémia kapui is kinyílnak a nagyközönség előtt, hogy performance-koncertek során ismerkedhessünk meg a legfiatalabb zeneszerző-generáció művészetével.

Érdekes színfoltnak ígérkezik a Svédületes! programsorozat, amely gyerekszínházi előadásoktól felolvasásokig és koncertekig számos területen mutatja be a mai svéd művészetet.

Budapest vendégei lesznek a világ legjelentősebb kortárs előadói. A táncvilág egyik legnevesebb műhelye, az izraeli Batsheva Dance Company mutatkozik be rögtön a fesztivál nyitónapján (október 15.). Másnap az ugyancsak világhírű japán Saburo Teshigewara szólóestje kínál felejthetetlen élményt a tánc szerelmeseinek (október 16). A francia táncfenomén, Philippe Saire és társulata prűdnek semmiképp sem nevezhető előadása (október 19-20.) mellett meg kell említeni a kortárs magyar tánc egyik legígéretesebb tehetsége, Gergye Krisztián ugyancsak izgalmasnak ígérkező produkcióját (október 22.).

Számos kiállítás nyílik a Fesztivál ideje alatt. A legnagyobb feltűnést valószínűleg a tavaly meghirdetett és idén megvalósuló PONT:ITT:MOST címet viselő köztéri szobor-kiállítás fogja kelteni: a város különböző pontjain szokatlan szobrok, szoborcsoportok fogják feldobni köztereink kopott hétköznapiságát. A romos állapotban lévő Átrium mozi belső terét alakítja majd át egy hét erejéig a Cinemascope finn-amerikai audio-vizuális csapata. Három magyar képzőművésznek, Árkossy Istvánnak, Jelenczki Istvánnak és Nyári Istvánnak nyílik kiállítása a fesztivál ideje alatt.

Magyarország két legvadabb és legeredetibb színházi társulata lép fel az idei Fesztiválon. Pintér Béla társulatának családi erőszakról szóló darabja (A sütemények királynője – október 20-21.) mellett a Krétakör társulat Térey János ironikus Wagner-parafrázisát, A Nibelung lakópark című művét viszi színpadra. Ez utóbbi egy megdöbbentő helyszínen, a háborús bunkerként funkcionáló Sziklakórházban kerül színre (október 22-23.). Magyarországra látogat ezen kívül a lengyel kortárs színház egyik legeredetibb társulata, a Teatr Modejska, akik Tarkovszkij Sztalker című filmjének sajátos feldolgozását mutatják be a budapesti közönségnek (október 20-21.).

b80a39af-1d0e-4462-b701-8c025dde346a

Mint minden évben, idén is a kortárs komolyzene, illetve jazz kapja a legnagyobb hangsúlyt a Fesztivál programjában. Budapestre érkezik Sylvia Nopper, a kortárszene egyik legavatottabb énekesnője, aki három svájci szerző műveit fogja előadni (október 15.). Reinbert de Leeuw, a neves holland zeneszerző-karmester holland szerzők és Ligeti György darabjait hozza magával (október 21.). Olga Neuwirth osztrák zeneszerzőnő Roberto Paci Dalò olasz zeneszerzővel közös produkciója a Fesztivál egyik legizgalmasabb előadása lehet (Italia anno Zero – október 23.), ahogy a Klangforum Wien és a francia IRCAM Zenei Laboratórium közös előadása is (október 22.). Ugyancsak kuriózumnak számit Michael van der Aa holland zeneszerző elektroakusztikus eszközöket is alkalmazó kamaraoperájának magyarországi bemutatója (október 19.). Nem hagyható ki a felsorolásból a 70 éves Sir Peter Maxwell Davies születésnapi koncertje sem, amelyen a szerző a Danubia Szimfonikus Zenekart vezényli (október 24.).

A zenei programok egyik legérdekesebbje a műfajilag besorolhatatlan finn Mieskuoro Huutajat (Üvöltő emberek) fellépése lesz. A férfikarnak álcázott közösség a világ talán leghangosabb zenei együttese, egyedülálló produkciójuk zeneként értelmezi az emberi (olykor állati) üvöltést. A Fesztivál jazz-kínálatából a két legjelentősebb fellépő az Európa vezető jazz-zenekaraként számon tartott Vienna Art Orchestra, illetve New York egyik legprogresszívebb együttese, a Sex Mob. Mindkét zenekarnak ez lesz az első budapesti fellépése.