Klaudia

Hamarosan kezdődik a Budapesti Őszi Fesztivál

2004.10.13. 00:00

Programkereső

Október 15-24-ig rendezik meg a Budapesti Őszi Fesztivált, mely anyagi okok miatt idén egy héttel rövidebb a megszokottnál. A fesztivál 10 napja során 22 helyszínen több mint 80 programot szerveznek, s ezek között számos magyarországi premier és ősbemutató lesz. A programsorozat alkalmából 12 ország vendégművészei érkeznek hazánkba.
23eb2677-9c07-4707-8e0f-c33e5a4a2f20

A fesztivál művészeti vezetője, Kovalik Balázs fontosnak tartja a fiatal alkotók felkarolását. Október 23-án, a Nyitott kapuk napján például a Zeneakadémia ad helyet a legfiatalabb zeneszerző-generáció műveinek, a Kultiplex Plexikoncertjein pedig ifjú előadóművészek lépnek fel. A rengeteg zenei program közül kiemelkednek továbbá az Ütőhangszeres fesztivál hangversenyei, az Ensemble ’88 Fordítások c. előadása, a svájci Asasello vonósnégyes koncertje, a Klangforum Wien és az IRCAM Zenei Laboratórium produkciója és a Vienna Art Orchestra estje.

A színházi kínálat különlegessége Térey János A Nibelung lakópark c. darabjának bemutatása a Krétakör Színház előadásában. A kortárs táncművészetet többek között az izraeli Batsheva Dance Company és a japán Saburo Teshigawara képviseli. A képzőművészeti produkciók közül látványosnak ígérkezik a tavaly meghirdetett PONT:ITT:MOST című köztéri szobor-kiállítás, melynek egyes darabjai Budapest különböző pontjain lesznek láthatóak. Az itt felsoroltakon kívül további előadások, performance-ok, komoly- és könnyűzenei koncertek, képzőművészeti és iparművészeti kiállítások, könyvbemutatók, táncművészeti bemutatók között válogathatnak az érdeklődők.