Hella

Britten hegedűversenye Britten szólistájával

2004.10.14. 00:00

Programkereső

A megbetegedett Frank Peter Zimmermann helyett az orosz hegedűművész, Mark Lubotsky lesz Britten hegedűversenyének a szólistája a Budapesti Fesztiválzenekar október 15-16-ai, hétvégi zeneakadémiai koncertjein.
449637bd-16ad-4a69-b2b7-eab85c16e5e7

Az orosz származású Mark Lubotskynál autentikusabb előadója aligha lehetne Britten Hegedűversenyének, hiszen maga a zeneszerző választotta az akkor pályakezdő orosz hegedűst műve 1970-es londoni előadására – előbb a BBC Proms Fesztiválon, majd az óriási sikert követően közösen készítették el a mű máig referenciának számító lemezfelvételét. „Ez az az előadás, amire régóta vártam” – mondta a közismerten szigorú kritikus Britten együttműködésükről.

A tanulmányait David Ojsztrahnál folytató orosz hegedűművész Ormándytól Kondrasinig, Rozsgyesztvenszkijtõl Haitinkig megannyi nagy karmesterrel dolgozott, fellépett Európa és az USA szinte minden vezető zenekarával. Bár egyaránt otthonosan mozog a zeneirodalom legkülönbözőbb korszakaiban (Bach-felvételei számos nemzetközi díjat nyertek), a kortárs zene különösen avatott interpretátoraként tartják számon. Alfred Schnittkéhez több évtizedes barátság fűzte, több művének ősbemutatója és lemezfelvétele is az õ nevéhez fűződik.