Márk

Ütemes taps Japánban a rádiózenekarnak

2004.10.14. 00:00

Programkereső

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara – immár harmadik távol-keleti turnéja alkalmával – a világ legrangosabb koncerthelyszínei között számon tartott tokiói Suntory Hallban adott hangversenyt szerda este, Vásáry Tamás vezényletével.
89ea9218-a4bf-47f0-8e44-12718383eda9

A muzsikusok előtt nem volt ismeretlen a helyszín, ugyanis korábbi turnéik során több ízben szerepeltek már ebben a kitűnő akusztikájú és elegáns, mintegy háromezer hallgatót befogadó koncertteremben. A műsoron először Weber Oberon-nyitánya szerepelt, majd Fujiko Hemming japán zongoraművésznő közreműködésével Liszt: A-dúr zongoraversenye és a Szerelmi álmok zenekarral kísért átdolgozása hangzott el. A szünet után Dvorak VIII. szimfóniáját játszotta a zenekar. A kitűnő hangzás, a nagyszerű fa-és rézfúvósállások, valamint feltűnően összecsiszolt játékmód mind-mind azt bizonyította, hogy a muzsikusokat nemigen viselte meg a hosszú utazás, és az időátállásból adódó szokásos fáradtság.

Vásáry Tamás kitűnő érzékkel válogatta meg a közönség által követelt ráadásszámokat is. Brahms Magyar táncait ritmikus tapssal kísérte a lelkes hallgatóság, majd Beethoven VII. szimfóniájának utolsó tétele koronázta meg a nagysikerű hangversenyt. A turné egy jokohamai koncerttel folytatódik, majd Sendai, ismét Tokió és végül Naganó zárja a japán fellépések sorát.