Zsuzsanna

Snétberger új társakkal a Zeneakadémián

2004.10.18. 00:00

Programkereső

Ismét élvezheti a hazai közönség Snétberger Ferenc gitárművész virtuozitását. Az akusztikus gitár dzsessz nagymestere november 3-án a Zeneakadémia nagytermében lép a közönség elé Arild Andersen (bőgő) és Paolo Vinaccia (dobok & percussion) tásaságában.

A salgótarjáni születésű Snétberger Ferenc korunk egyik legkiemelkedőbb gitárosa. Csak rá jellemző stílusába ötvözte a flamenco, a klasszikus zene, a dzsessz és a szamba elemeit, és mindenkor meglepi hallgatóit csodás virtuozitásával és mély érzéseivel. Snétbergert hét saját albummal és számos más, ismert zenészekkel készített felvétellel büszkélkedhet.

"Amit játszik, az dzsessz, klasszikus zene, a Brazil" - írta zenéjéről az Akustik Guitarre című szaklap, hozzátéve: "Snétberger csodás művészete a kapocs a ma és a tegnap között - a valódi szintézis. Nagyszerű gitár-zene."

Snétberger Ferenc a budapesti dzsesszkonzervatóriumban tanult. 1978 óta Berlinben él és alkot. Két első szólóalbumát 1991-ben a Sentemo Records olasz kiadó jelentette meg, Samboa és Bajotambo címmel. Számos rangos nemzetközi fesztiválon lépett fel, olyan világhírű dzsesszmuzsikusokkal, mint Al Di Meola, Anthony Jackson, , Charly Bird, David Friedman, Didier Lockwood, Dhafer Youseff,James Moody, Jenny Clark, és Herb Ellis, Markus Stockhausen, Patrice Heral.

Több saját dzsesszlemezen zeneszerzőként is közreműködik. Gitárjátékáról csodálattal nyilatkozott Pat Metheny is. A neves német zenekritikus, Alexander Schmitz egy koncert után a következőképpen foglalta össze zenei élményét: "Snétberger Ferenc egy igazi felfedezés, minden kategória felett álló mestere a nylonhúros gitárjátéknak. Olyan zenész és komponista, aki könnyedén olvasztja magába a klasszikus gitárjáték szépségét, a sűrűn swingelő dzsessz érzését, a dél-amerikai melegséget és tüzet, a szigort, a melankóliát, ennek a földrajzi otthonnak az elevenségét és zamatát, valamint a cigány örökséget, oly módon, ahogy ez senkinek nem jutott eszébe e struktúrát megelőzően, és ilyen látszólag könnyed szeplőtlenséggel. Amely a világban mindenhol képes körülölelni, elkápráztatni, megríkatni és felrázni a közönséget."

A budapesti Zeneakadémián adott koncertjei - 1994 óta - rendre telt házat vonzanak.

Jelenlegi lemezkiadója, a német Enja Records kiadásában megjelent Signature, The Budapest Concert, Obsession című lemezei komoly érdeklődést váltottak ki a hazai és az európai dzsesszt hallgatók körében.

Fof My People című albumának bemutatója eddigi legnagyobb sikerét hozta a magyar pódiumon. A darab a cigány holocaustnak állít emléket megdöbbentő érzékletességgel és kifinomult zenei eszközökkel, olyan partnerek közreműködésével, mint a Rolla János dirigálta Liszt Ferenc Kamarazenekar és Markus Stockhausen trombitaművész.

Legújabb szólógitár-lemezét most jelenteti meg a művész, szintén a német Enja Records gondozásában.

Sokat koncertezik Európában, ebben a hónapban Japánban is fellép Dusko Goykovich trombitaművész társaságában.

2003. évben Salgótarján díszpolgárává választották, idén augusztus 20-án pedig átvehette a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje Polgári Tagozatának kitüntetését.

A norvég Arild Andersen a világ egyik legismertebb bőgőse. Hangszerének meleg és gömbölyű hangjáról, és logikusan színes és elegáns játékáról számos felvétel tanúskodik, köztük Jan Garbarek, Kenny Wheeler, Bill Frisell or Paul Bley albumai. Négy szólóalbum is nevéhez kötődik, amelyekete az ECM adott ki.

Az olasz Paolo Vinaccia 25 éve Norvégiában él, nevét Skandináviában mindenki ismeri az improvizatív zene kedvelői között. Fantáziadús és színes játékát hallhattuk Nils Petter Molvaer, Bugge Wesseltoft, Terje Rypdal, Palle Mikkelborg és mások társaságában.

Az új Snétberger-triót tehát három igazi mester alkotja; élő koncertjük alighanem felejthetetlen élményt nyújt.

(Sambosi)