Zsuzsanna

Moszkvai művészek a Vatikánban

2004.10.19. 00:00

Programkereső

A II. János Pál pápa megválasztásának huszonhatodik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeket egy sajátságos színfolt tarkította: Moszkva jókívánságait a Vörös Hadsereg művészeti együttese közvetítette Karol Vojtilának október 16-án.
ff929056-2c0a-4257-be16-1314f21f000b

Az előadás rendezője, Andrea Andermann a Vatikáni Rádióban különleges jelentőségűnek nevezte a koncertet, hiszen a volt Vörös Hadsereg zene-, ének- és tánckara annak a személynek a tiszteletére lépett fel, akinek elévülhetetlen szerepe volt a Berlini Fal leomlásában. A 150 zenész és a tánckar produkciójának színhelye a VI. Pál terem volt. Az előadás fényhatásaiért a háromszoros Oscar-díjas Vittorio Storaro felelt, a díszleteket Mario Ceroli szobrász készítette.

A ma Orosz Hadsereg néven működő fegyveres testület 1928-ban alapította meg együttesét, amelynek repertoárján 2000, főként az orosz folklórból merítő darab szerepel. A New York Times egyik újságírója szerint „soha egyetlen kórusnak sem volt ekkora befolyása oly sok és különböző korra, generációra és kultúrára. Az orosz katonai uniformisokból olyan hangok szólalnak meg, amelyekre bármely rock-együttes vagy opera büszke lehetne”.