Géza

A Vienna Art Orchestra (A) Budapesten

2004.10.20. 00:00

Programkereső

A bécsi székhelyű Vienna Art Orchestra a világ egyik legsokoldalúbb big bandje, a jazzesített Strauss–keringőkön át a megkomponált blues-alapú, minimalista színházi zaj-zenékig mindent alkot, így feszítve szét a hagyományos jazz kereteit. A „posztmodern jazz feltalálói” címet kiérdemlő zenekar tavaly októberben már adott egy nagy hatású koncertet az A38 Hajón, amely magas szakmai elismerést hozott a VAO-nak. Azonban zenéjük éppúgy élvezetes a nagyközönség számára is, mivel közérthető és nem nélkülözi a humort sem.
5db88320-573a-496e-885a-81d8ad86e525

A lassan 30 éve fennálló big bandet a svájci származású Matthias Rüegg alapította. Miután a hetvenes években Grazban elvégezte a Zenei Főiskolát, Rüegg bárzongorista lett egy bécsi szórakozóhelyen. Később csatlakozott hozzá Wolfgang Puschnig szaxofonos. Az együttes lassan kibővült, és mire a VAO megalakult, már 16 zenészt foglalt magába. Az együttes soha nem ragaszkodott a hagyományos big band hangszereléshez. Rüegg használ nem hagyományos big band hangszereket is, mint például marimba, basszusklarinét, tuba és pikoló. De nem köti magát a hagyományos előadásmódokhoz sem. Dolgoztak együtt kórussal, rezesbandával is. A nyolcvanas évekre az együttes magas szakmai elismerést vívott ki magának, több neves fesztiválra (Cologne, Zurich) is meghívást kapott. 1984-ben az Egyesült Államokban turnéztak és megkapták a Down Beat magazin kritikusai által osztott Szélesebb Ismeretséget Érdemlő Tehetség díját. A nyolcvanas évek végére a világ legjobb nagyzenekarává nőtték ki magukat.

Rüegg 15 éven át egyedüli zeneszerzője volt a VAO-nak, 1992-től dolgozik más zeneszerzőkkel is. Amellett, hogy évente jelenik meg új lemezük, a legutóbbi dupla album érdekessége, hogy a második lemezen az első jobb darabjait dolgozzák át a feltörekvő bécsi DJ-generáció ifjú tagjai. Mivel a VAO idén ősszel ünnepli fennállásának 28. évfordulóját, egy maratoni koncertturnéval ünnepelnek, amelynek egész Európában és Dél-Amerikában lesznek állomásai. A koncerteken, a zenekarvezető Matthias Rüegg új projectjén, a Big Band Poesie-n kívül egy új best of–programmal állnak elő, amelyek a Swing & Affairs és a Duke Ellington’s Sound of Love címet viselik. Az A38 közönsége október 24-én, este kilenc órától hallhatja az együttest.