Márk

ART CONTACT – magyar-orosz kortárszenei fesztivál

2004.10.20. 00:00

Programkereső

A Magyar-Orosz Kulturális Évad 2005-ben veszi kezdetét, amelynek keretében az év első felében Magyarországon számos zenei, irodalmi, képzőművészeti és filmes program lesz, majd az év második felében Oroszország látja majd vendégül a hazai kulturális élet kiemelkedő képviselőit.
2885fa0c-02e4-42fc-9fa6-49b7dd79624b

A Kulturális Évad beharangozásaként idén ősszel egy Előfesztivál kerül megrendezésre Oroszországban október 21. és december 5. között. Az Előfesztivált az Art Contact elnevezésű kortárszenei fesztivál nyitja meg. Miután tavaly az Ethnopolis fesztivál keretében Moszkvában bemutatkozott az ethnojazz és a népzene (fellépett a Makám, a Grencsó Kollektíva, Zerkula János és a Szigony zenekar), majd idén tavasszal a Makrokozmosz fesztiválon az avantgárd-zenei vonal (Kampec Dolores, Pop Iván, Kenderesi trió), az Art Contact-fesztiválon a szélesebb, s elsősorban fiatal közönséget vonzó kortárs, populárisabb zenei irányzaté lesz a főszerep. Így fellép az Anima Sound System, a Másfél, Grencsó István és David Yengibarjan, valamint népszerű orosz csapatok, mint a moszkvai örményekből álló Deti Picasso és a szentpétervári alternatív zenekar, a Tequilajazzz.

Helyszínként Moszkva legnagyobb klubját, az 1000 férőhelyes B2-őt választották. A másik moszkvai helyszín, a Dom Kulturális Központ lesz, ahol a Noize Orchestra (Grencsó István és a Deti Picasso zenészeinek közös projektje) ad koncertet. A fesztivál harmadik napján a Deti Picasso és a Másfél Szentpéterváron koncertezik, illetve a harmónikaművész David Yengibarjan Szaranszkban (Mordvin Köztársaság, Oroszország) lép fel a III. Nemzetközi Vejsze-jazz fesztiválon. A program érdekessége, hogy hasonló magyar-orosz kezdeményezés még nem volt: ez az első nagy, kifejezetten magyar populáris zenei fesztivál Oroszországban.