Zita, Mariann

Elhunyt a híres kalotaszegi prímás, Fodor Sándor „Neti”

2004.10.21. 00:00

Programkereső

Fodor Sándor, a táncház-mozgalom „Neti Sanyi bácsija”, a kalotaszegi "angszeres népzene egyik legkiválóbb képviselője 2004. október 20-án, délután négy óra körül hunyt el. Hiányát érezni fogja mindenki, aki szívébe zárta szeretetre méltó egyéniségét, remek muzsikáját.
e94187f2-5bb1-41a1-a8d6-d7a78c77acf3

Emlékét őrizni fogják a vele készült hang- és videofelvételek, a kottás kiadványok, a fotók százai, nem utolsó sorban tanítványai s mindazok, akik személyes élményként hallhatták muzsikáját vagy táncolhattak rá. Fodor Sándor „Neti”, Kalotaszeg egyik legjelentősebb prímása 1922. április 2-án született a Kolozs megyei Gyaluban (Gilau), cigányzenész családban. Apja hegedült, nagyapja és nagybátyja brácsás volt. Ragadványnevét édesanyja után kapta, akit Netinek hívtak.

Neti azon utolsó nagy prímásnemzedékhez tartozott, akik még az erdélyi hangszeres- (vonós) zene virágzásakor születtek. Muzsikált az év minden ünnepén, hiszen ekkoriban még „parasztzene” volt a keresztelőn, esküvőn, siratáskor és minden jeles napon. Az 1980-as évektől kezdődően azonban Neti megérte ennek a zenének a kiveszését is a faluból, és kénytelen volt – a falusi muzsikus kiszolgáló szerepéből adódóan – megtanulni a legújabb divattáncokat is. De sosem felejtette, jelenlétével óvta a hagyományokat, a zenét. „Neti” aktív előadó, tanár és gyakori vendég volt a népzenei táborokban Amerikától Kalotaszentkirályig. Játéka CD-ken és megszámlálhatatlan mennyiségű gyűjtött anyagon hallható, portréfilmjét televíziók vetítették, videón is kapható. 1998-ban a magyar nemzeti kulturális örökség miniszterétől megkapta a Népművészet Mestere címet.

Repertoárja kimeríthetetlen volt: mindig meglepte közönségét egy-egy, még sosem hallott dallammal. Nyitott, élénk, közvetlen ember volt, barátságos, soha nem lekezelő. Zenéje mellett ezen tulajdonságaival szerzett agának nagyon sok őszinte barátot, csodálót világszerte. Halálával korszak zárul le a kalotaszegi hangszeres népzenében, de a táncház-mozgalom is veszít egy igazi nagykövetet. Fodor Sándor „Neti” temetésére október 22-én, pénteken 14 órakor kerül sor Kisbácsban.