Mátyás

Versenygyőztes a Maróthi Kórus

2004.10.21. 00:00

Programkereső

A XVI. Nagyszombati Nemzetközi Kórusversenyen a debreceni Maróthi György Pedagóguskórus az egyházi és a világi zene kategóriájában is első díjat kapott. Az október 14-16-a között megrendezett megmérettetésen a Kéry Mihály és Kéryné Mészáros Mária vezette együttes az egyházi zenei dramaturgiájáért odaítélt különdíjat is elnyerte.
74f4056b-9db8-4c79-8fd7-eaa601c4549b

A Maróthi György Pedagóguskórus 1950-ben kezdte meg működését. Alapító karnagya Czövek Lajos ny. főiskolai tanár volt. Az énekkar munkáját 1988 óta a Kéry Mihály és Kéryné Mészáros Mária irányítja. A kórus több hazai és külföldi fesztiválnak, versenynek volt sikeres résztvevője (Hága, Várna, Bath, Budapest, Debrecen, Zilah, Vaasa, Spittal, Chelm, Lublin). Közreműködött a II. János Pál pápa részvételével megtartott ökumenikus istentiszteleten a debreceni Nagytemplomban. Több szakmai szervezet tagja. 1991-ben létrehozta a Magyarságmentési Misszió Alapítványt.

Az együttes rendszeresen ad jótékonysági hangversenyeket. Koncertjei (évente 30-35) többnyire telt ház előtt zajlanak. A Debreceni Filharmonikus Zenekar partnereként gyakran ad elő oratorikus műveket (Brahms: Schicksalslied, Haydn: Nelson-mise, Beethoven: IX. szimfónia, Liszt: Koronázási mise, Puccini: Messa di Gloria, Orff: Carmina Burana). Közreműködött a debreceni Csokonai Színház Carmina Burana és Székely fonó előadásain. A kórus eddig három CD lemezt jelentetett meg, ezek anyaga kazettán is hozzáférhető.