Bernadett

A Magyar Operett Napja

2004.10.22. 00:00

Programkereső

A Magyar Operett napját 2002-ben alapították, s minden évben Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának egybeeső napján, október 24-én, illetve az ehhez a naphoz naptárilag legközelebb eső hétvégi napon rendeznek meg.

A jeles napot az idei évben október 24-én, vasárnap este hét órától Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettjének díszelőadásával ünnepli meg a Budapesti Operettszínház. Az előadás előtt második alkalommal osztják ki a Magyar Operett Napja díjait. Az év operett színésze, Az év musical színésze és az Életmű-díj mellett Bársony Rózsi Emlékgyűrűvel jutalmazzák a legjobb szubrettet, illetve Marsallbot-díjat kap a legtehetségesebb fiatal pályakezdő.

A magyar operett-játszás zenés színpadi hagyományainak életben tartása, erősítése, megújítása céljából a Budapesti Operettszínház vezetősége úgy döntött, hogy házon belüli operett színészképzést indít a 2004/2005-ös tanévtől „Operett Akadémia” éven. Az ingyenes képzésre kijelölhető tanulók meghívásos, többfordulós meghallgatáson vesznek részt a színház művészeti vezetése előtt, és közülük választják ki azt a maximum tíz főt, akinek a képzése a színház számára fontos.

60567107-ee42-49ee-addd-0409210758be

A Budapesti Operettszínház sajtótájékoztatóján mindezek mellett egy magyar Guiness rekordról is szó esett. A rekorder az 1988-as születésű Lőrincz Ádám, aki mindössze tizennégy éves volt, amikor musicalt írt „A Király csillaga” címmel. Valószínűleg hallunk még az ifjú zeneszerzőről, aki ötéves kora óta zongorázik, ötödik éve tanul szintetizátoron játszani, három éve létrehozta saját számítógépes stúdióját, az elektronikus zene népszerűsítését tűzte ki célul, és zenetanárnak készül.