Dezső

A Vonat

2004.10.25. 00:00

Programkereső

A Vonat címmel írt szimfóniát Richard Edlinger, a United Philharmonic Vienna főkarmestere. Művével a hatvan évvel ezelőtti Holocaust áldozatainak emléke előtt tiszteleg.
2175791e-e978-45c8-b395-277b27ecab93

Richard Edlingert gyermekkora óta foglalkoztatta a Holocaust témája, ám csak a kilencvenes évek végén született meg szimfóniájának ötlete, amely egy zsidó család utolsó együttlétét beszéli el egy deportáltakkal telezsúfolt szerelvényben végső, erőszakos szétszakításuk előtt. Elképzelésére alapozva a magyar származású Müller Viktóriát kérte fel a szimfónia szövegének megírására.

A szimfónia ősbemutatója szerzőjének vezénylete alatt hangzik el a Dohány utcai Zsinagógában november 22-én, este hét órakor. A Narrátor szerepében az Oscar-díjas Maximilian Schell, a Kántor szerepében pedig a Dohány utcai Zsinagóga főkántora, Fekete László lesz hallható. Az Anyát Rajk Judit, az Apát az osztrák bariton, Adrian Erőd alakítja. Az ősbemutatón az osztrák United Philharmonic Vienna zenekar 82 tagja játszik.

(Jegyek a Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központban (1075 Budapest, Síp u. 12.) és az ismert jegyirodákban válthatók.)