Ervin

Stubendek Katalin az „Év színésze” Pécsett

2004.10.25. 00:00

Programkereső

Stubendek Katalin vehette át a Pécsi Nemzeti Színház tíz éve alapított Közönség-díját a 2003/2004-es színházi évadban nyújtott alakításaiért. „Az évad legjobb előadóművészi alakítása” elnevezésű díjat minden évben az évad legnépszerűbb művésze kapja az előadásokat követően összegyűjtött közönségszavazatok alapján.
823c06eb-4102-4f02-82d2-04148c4aa27c

Színházjegyükhöz a nézők szavazócédulát kapnak, amelyre az előadás végén felírhatják annak a művésznek a nevét, aki aznap a legjobban tetszett, majd a lapot be kell dobni egy ládába. Minden bemutató új jelölteket hoz, így a díjra esélyesek sorrendje folyamatosan változik a színházi évad végéig. Az elmúlt tíz évben számos neves pécsi művész büszkélkedhetett azzal, hogy elnyerte a díjat, a közönség szimpátiáját. Elsőként Moravetz Leventét választotta a „nagyérdemű” a legjobbnak. Fillár István két alkalommal nyerte el a díjat, amelyet a színészek is nagy becsben tartanak, hiszen az valóban a közönség véleményét, értékítéletét tükrözi.

A hagyományokhoz híven a színház egyik premierjén – ez alkalommal Rostand Cyrano de Bergerac című színművének bemutatóján – nyújtották át a díjat. A közönség a 2003/2004-es évadban Stubendek Katalin színművésznőt találta a legérdemesebbnek az elismerésre. A művésznő az elmúlt évadban többek között a My Fair Ladyben és Molnár Ferenc Ördög című darabjában nyújtott kiemelkedő alakítást Eliza Doolittle, illetve Jolán szerepében. A művésznő 2002 augusztusában szerződött a Pécsi Nemzeti Színházhoz. A Pozsonyi Színművészeti Főiskolán végzett, a komáromi Jókai Színház után a győri, majd a zalaegerszegi színház tagja volt.