Alfréd

Mádl Ferenc: a britek lelkileg is közelebb jutottak Magyarországhoz

2004.10.28. 00:00

Programkereső

Mádl Ferenc köztársasági elnök nagy-britanniai látogatásának tapasztalatait úgy összegezte, hogy a közelmúltban rendezett számos magyar kulturális program révén a britek lelkileg és gondolatilag is közelebb jutottak Magyarországhoz. Mádl Ferenc egyébként budapesti látogatásra hívta meg a brit uralkodót.

- Érzett-e különbséget a fogadtatásban? Ugye korábban járt már Angliában, de akkor még nem volt Magyarország tagállama az Uniónak.

- Olyan értelemben éreztem különbséget, hogy komolyabban érdeklődtek, részleteiben érdeklődtek Magyarország gazdasági, kulturális, politikai helyzete felől - mondta Mádl Ferenc. A jogrendszer megteremtette a politikai demokrácia feltételeit, megteremtette a piacgazdaság jogi feltételeit. De hogy valójában működik, ezt közben tudták megtapasztalni, efelől érdeklődtek. Több száz kulturális program valósult meg, kiállítások, hangversenyek, filmek, ennek révén nagy örömmel konstatálták mindenhol, hogy milyen gazdag a magyar kultúra. Közelebb akartak férkőzni és közelebb is jutottak lelkileg és gondolatilag és élményekben Magyarországhoz. Ennyiben tényleg lényeges változás van a korábbi itteni találkozásaim és a mostani utazásom között.

- Oxfordban ön igazán kinyílt, hiszen a saját szakterületéről beszélhetett, a magyar alkotmányozásról, illetve az európai uniós alkotmány elkészültéről.

- Szóba kerültek természetesen az Európai Unióval való együttműködés különböző formái, hogy egységesebb legyen Európa külpolitikája, a védelempolitikája, hogy azért az európai identitás, Európa önazonossága, a külpolitika, a nemzetközi politika és a biztonság területén is legyen európaibb, ne szoruljon annyira rá Amerika közreműködésére magyar ügyekben. De ugyanakkor meggyőződés alakult ki arra nézve is, hogy az euro-atlanti együttműködés, tehát az amerikai-európai együttműködés változatlanul rendkívül fontos.