Márk

Hol nyugszik Mozart?

2004.10.31. 00:00

Programkereső

Összehasonlító DNS-vizsgálat segítségével próbálja megtalálni Mozart földi maradványainak nyughelyét egy osztrák tudós. Christian Reiter igazságügyi orvosszakértő a salzburgi Mozarteumban őrzött, Wolfgang Amadeusnak tulajdonított koponya hitelességét is vizsgálja.
b85e6e98-963f-41ee-a097-dc2992ffe528

Mivel az összehasonlító elemzés elvégzéséhez fontos a női örökösödési ág vizsgálata, a múlt hét végén exhumálták Mozart tizenhat éves korában elhunyt unokahúgának, Jeanette-nek a salzburgi Sebastiansfriedhofban nyugvó holttestét. Az archeológusok igen jó állapotban találták meg a Jeanette-nek tulajdonítható csontvázat. Érdekesség, hogy a Mozart-család kriptája a vártnál több csontvázat rejtett: összesen kilenc koponyát és sok csontmaradványt találtak a régészek.

A harmincöt éves korában elhunyt Wolfgang Amadeus Mozartot eredetileg a bécsi St. Marx nevű szegénytemetőben, közös sírban temették el. Később önálló nyughelyet kapott, de máig nem lehet tudni, valóban a zseniális komponista nyugszik-e az utóbbiban. A történelmi személyek földi maradványainak vizsgálatára szakosodott Reiter kutatásai nyomán most jó esély van az igazság kiderítésére.