Fábián, Sebestyén

The Young Gods (CH) & Jeremy Narby – Amazonia Ambient Project Quadro

2004.11.05. 00:00

Programkereső

A svájci elektronikus csapat november 11-én, este kilenc órától egy antropológussal kiegészülve idézi meg az esőerdők hangulatát az A38 Hajó színpadán. Az Amazonia Ambient Project az őserdő neszeit számítógépes újrakeveréssel, minimális elektronikus munícióval (számítógép, sampler), valamint ütősökkel kiegészítve tálalja, miközben a zene aláfestésül szolgál Jeremy Narby antropológus történeteihez az asaninka indián törzs életéről.
6fa1dd4b-5449-40ac-bb01-540193736dcd

A Young Gods idén megjelent ambient albumának, a Music For Artificial Clouds-nak az alapgondolata, hogy az esőerdők ökológiáját és az ott élők kultúráját, a körülöttük létező világot az elektronikus zene segítségével keltse éltre. Ebben van segítségükre Jeremy Narby, a Stanford University antropológiaprofesszora, aki narrátorként működik közre a produkcióban. Narby két évtizeden keresztül dolgozott együtt Nyugat-Amazóniában az ott lakókkal, és vizsgálta életüket, területi jogaikat és kétnyelvű, interkulturális oktatásukat. Számos könyvet írt, amelyek újdonsága az volt, hogy rámutatott a tudomány és az indián törzsek tudásanyaga közti kapcsolatra.

A Young Gods mindig kísérletező csapatnak számított az elektronikus zenei szcénában. A zenekar eredete 1982-re nyúlik vissza, amikor az alapító Franz Treichler Genfben unalmában kísérletezni kezdett egy kis samplerrel. A punk és a klasszikus zene hatására rafinált gitár- és dobloopokat gyártott, majd a sampleres Cesare Pizzivel és Frank Bagnoud ütőssel kiegészülve megalapították a Young Gods-ot 1985-ben. A trió egy évvel később debütált az Envoyé! című kislemezzel. Az első LP 1987-ben elnyerte a Melody Maker brit zenei hetilap Év Albuma címét. A novemberi koncerten az alig több mint egy órás produkció mindenképpen kihagyhatatlan azoknak, akik kíváncsiak a természet és a gép hangjainak e különleges elegyére. A belépőjegy ára elővételben 2500, a koncert napján a helyszínen 3000 forint.