Géza

Mesterhangszer örök használatra

2004.11.06. 00:00

Programkereső

Egy-egy különleges vonós mesterhangszer, hegedű, brácsa, gordonka ára sokmillió forint: ezt kevés szólista vagy zenekari művész engedheti meg magának. Nyugat-Európában és az USA-ban ezért jó ideje ismert az a konstrukció, melynek keretében az értékes hangszert egy-egy bank, biztosító, vagy más pénzintézet vásárolja meg, majd egy általa kiválasztott kiváló muzsikusnak adja használatba.
38183dbe-acd6-4188-aca4-fcdd9eccd7c9

Magyarországon a hangszeres művészek ily módon történő szponzorálása ezidáig jószerével ismeretlen volt. A Raiffeisen Bank, amely eddig is nagy hangsúlyt fektetett a komolyzene támogatására, most egy különleges mesterbrácsát vásárolt a világ egyik legkiválóbb hangszerkészítőjének tartott német Peter Greinertől, és úgy döntött, hogy a hangszert örök használatra a Budapesti Fesztiválzenekar rendelkezésére bocsátja. Felcsuti Péter, a bank vezérigazgatója tegnap a Zeneakadémián rendezett ünnepség keretében adta át a mesterbrácsát Reinhardt Nikolettának, a Fesztiválzenekar művészének, aki a hangszert az esti hangversenyen már a közönségnek is bemutatta.

A Bonnban dolgozó Peter Greinert a legnagyobb hangszerépítők, Stradivari és Guarneri méltó utódjának tartják. Greiner-hangszeren játszik számos kiváló hegedűművész, így Christian Tetzlaff és Anne-Sophie Mutter is. Egy-egy Greiner-hangszerre négy-öt évet kell várniuk azoknak a szerencséseknek, akik egyáltalán feljutnak a várólistára. A Raiffeisen Bank és a Fesztiválzenekar által most kötött megállapodás értelmében a zenekar mindaddig használhatja a Bank tulajdonában levő brácsát, amíg az együttes fennáll.