Ágnes

Rozsgyesztvenszkij újra a Fesztiválzenekar élén

2004.11.07. 00:00

Programkereső

Korunk egyik legkiválóbb karmestere, Gennagyij Rozsgyesztvenszkij vezényli a Fesztiválzenekart november 19-én Pécsett, november 20-án és 21-én pedig a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Az évad kiemelkedõ eseményének ígérkezõ koncerteken Bartók Béla hangversenytermekben szinte soha nem hallható Op. 4-es II. zenekari szvitje és Szergej Prokofjev monumentális Szkíta-szvitje (Op. 20) mellett elhangzik Dohnányi Ernõ 1949-ben komponált II. (c-moll) hegedűversenye: a szólista a karmester fia, Alekszander Rozsgyesztvenszkij.
ba92519b-1966-415f-8181-e8240cfbed7a

A világhírű karmester, Gennagyij Rozsgyesztvenszkij 1931-ben, Moszkvában született. A fõváros konzervatóriumában Lev Oborinnál zongorát, apjánál, Nikolaj Anoszovnál zeneszerzést tanult. 1951-ben diákként került a Bolsoj Színházba gyakornoknak, és még abban az évben nagy sikerrel debütált Csajkovszkij Csipkerózsikájának karmestereként. Két évtizeden át a Bolsoj meghatározó művésze, 1964-70 között vezetõ karmestere, emellett 1961-tõl a Moszkvai Rádió és Televízió Nagy Szimfonikus Zenekarának zeneigazgatója volt. Vezetõ karmesterként éveken át szorosan kötõdött a Stockholmi Filharmonikusokhoz, a BBC Szimfonikus Zenekarához és a Bécsi Szimfonikus Zenekarhoz. Több mint 500 (!) lemezfelvétel örökítette meg művészetét. Rozsgyesztvenszkij három évvel ezelõtti, nagy sikerű koncertjei után ezúttal másodszor dolgozik a Fesztiválzenekarral.

Alekszander Rozsgyesztenszkij 1970-ben született Moszkvában. Apja az est karmestere, Gennagyij Rozsgyesztvenszkij, anyja a kiváló zongoraművésznõ, Viktoria Posztnyikova. 11 évesen már a Moszkvai Kamarazenekar szólistájaként mutatkozott be, majd Párizsban és Londonban tökéletesítette tudását. Moszkva és Leningrád vezetõ zenekarai mellett rendszeres vendég a nagy szimfonikus zenekaroknál (Izraeli Filharmonikus Zenekar, Philharmonia Zenekar, Concertgebouw Zenekara, Európai Kamarazenekar, Milánói Scala Zenekara, stb.) és a rangos zenei fesztiválokon (Tanglewood, Flamand Fesztivál, Ravinia, Schleswig-Holstein, Gstaad, Lockenhaus). A nagy romantikus repertoár mellett elõszeretettel szólaltatja meg a hegedűirodalom ritkábban hallható versenyműveit (Richard Strauss, Busoni, Sosztakovics, Dohnányi, Schnittke). Lemezei közül kiemelkedik Alfred Schnittke kettõsversenyének felvétele, amelyet szerzõje neki és édesanyjának, Posztnyikovának írt.