Fábián, Sebestyén

Pekingi kacsa az Operában?

2004.11.08. 00:00

Programkereső

Mint tegnapi lapszámunknak megírtuk, elmaradt az Magyar Állami Operaházba meghirdetett Pekingi Opera Turandot előadása. A Pescor International Koncert kft. szervezésében négy előadást hirdettek, két fővárosi és két vidéki helyszínen. A múlt hétre beharangozott Erkel Színház-i előadást már a jegyek kiadása előtt lemondták.

Fülöp Attilától a Magyar Állami Operaház ügyvezető igazgatójától megtudtunk azért került erre sor, mert a szervező cég nem tette le a szükséges anyagi garanciákat. Az Operaházba vasárnap estére meghirdetett előadás esetében viszont az utolsó pillanatig, péntek délutánig haladékot adott az Operaház vezetése a szervező Pescor cégnek, amely végül nem tudta felmutatni a szükséges hat és fél milliós összeget, a terembérlet és a műszaki költségek díját. Ekkor döntött úgy az Operaház vezetése, hogy visszatartja a jegybevételt, és lemondja az előadást. Az eladott jegyekből, mintegy 2 millió forint folyt be, melynek felét korábban már a szervező cég kérésére átutalt az Operaház a Pescor részére. Fülöp Attila hozzátette a náluk lévő egy millió forint erejéig visszaváltják a jegyeket, akik későn érkeznek, már a Pescortól kell kérniük a pénzüket. Pesti Attila a szervező cég vezetője lapunknak elmondta átvette az Operaháztól a jegybevétel egy részét, de a pontos összeget nem tudta megmondani. Kijelentette a károsultaknak a jegy megváltásának helyszínén, azaz az Operaházban kell visszaváltaniuk jegyeiket. Pesti szerint az előadás azért maradt el, mert az Operaház vezetése "bezárta előttük a ház kapuját". Azt ugyan elismerte, hogy nem fizette ki a megadott időre az előleget, melyet azzal indokolt, hogy az Operaház teljesíthetetlen ultimátumot adott számára.

Hétfő este 8 órára hirdették meg a Győri Nemzeti Színházba a Pekingi Opera vendégjátékát. Lapzártánkkor úgy tűnt a Rába parti városban valóban színpadra lépnek a társulat tagjai. Tichi László gazdasági igazgató kérdésünkre hétfő délelőtt elmondta, a győri színház szerződése szerint a jegybevétel mindaddig a színháznál marad, amíg bérleti díjat és a műszaki költségeket ki nem fizeti a szervező cég.