Aladár, Álmos

TransforMusic – könnyűt komolyan

2004.11.08. 00:00

Programkereső

A Transformusic Kft. a Magyar Zeneszerzők Egyesületével közösen 2003 decemberében nemzetközi komolyzenei zeneszerző pályázatot írt ki, melynek célja az volt, hogy a komolyzene különböző területein dolgozó zeneszerzők olyan zeneműveket hozzanak létre, melyek „alapanyagául” valamely, a ’60-as, ’70-es, ’80-as, ’90-es években született könnyűzenei alkotás(ok) dallama, ritmusvilága vagy egyéb paramétere szolgál. A pályázóktól azt várták, hogy a klasszikus zene eszközrendszerét alkalmazva, forrásként a könnyűzene világát felhasználva eredeti műveket hozzanak létre.
40055b9d-9efb-41a5-92cc-17046e58bf72

A verseny meghirdetése komoly visszhangot váltott ki a nemzetközi zenei életben, a szakmai sajtó a világ minden táján pozitívan reagált a kezdeményezésre, s a hazai visszhang is hasonlóan kedvező volt. A pályázat sikerét mutatja, hogy összesen 61 pályázat érkezett a világ 27 országából. A beérkezett művek körülbelül 1/3 – 1/3 arányban oszlottak meg a szólóhangszerre, a kamaraegyüttesre és a szimfonikus apparátusra írott alkotások között. Az alapanyagként használt stílusok, művek is sokszínűséget mutattak, egyaránt megtalálható köztük a beat, a rock, a jazz, a musical és hagyományos slágerzene.

A beérkezett műveket öt főből álló zsűri bírálta el, melynek tagjai Zygmunt Krauze (Lengyelország), Harri Wessman (Finnország), Hollós Máté, Madarász Iván és Vásáry Tamás voltak. A zsűri az alábbi négy szerzőt részesítette egyenként 1500 eurós díjazásban:

- Matt van Brink (USA): Whims and Whisps (for flute, clarinet/bass clarinet, piano, percussion, violin, violincello, and contrabass)
- Szabó Barna (Magyarország): Septet
- Roussi Draguiev Tarmakov (Kanada): With Feeling of the Beauty of the Tango (for amplified or electric violin and orchestra)
- Rózsa Pál (Magyarország): A Gyöngyhajú lány négy romantikus álma (vonósnégyes)

A pályázat díjazott műveit 2005 első negyedévében Budapesten gálaest keretében bemutatják, a díjakat a gálaest keretében adják át a nyerteseknek. A pályázat díjnyertes művei CD-n is megjelennek.