Zelma, Rajmund

Négy előadás helyett egy sikerült

2004.11.09. 00:00

Programkereső

A pesti botrány után Győrben fellépett a Pekingi Opera Botrányba fulladt a Pekingi Operaház vasárnap estére tervezett budapesti vendégszereplése: a Magyar Állami Operaház bejáratánál a jegytulajdonosok csak egy értesítést találtak, melyben tudatták velük: a meghirdetett Turandot-előadás elmarad. Tegnap estére kiderült, hogy az összes, az Operaház jegypénztárában vásárolt jegy visszaváltására nincs elegendő pénzügyi fedezet, mivel a 2,3 millió forintos árbevétel felét már korábban elvitte az előadást szervező cég vezetője.

A kínaiak vendégszereplését a Pescor International Concert szervezte, az Operaház csak a helyszínt adta bérbe - nyilatkozta Fülöp Attila, az intézmény ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, egészen múlt péntek délután 5 óráig várták hiába, hogy a cég felmutassa a szükséges hat és fél milliós összeget (a terembérlet és a műszaki költségek díját), ezért kénytelenek voltak lemondani az előadást. A rossz hírről pedig nekik kellett a szervezők helyett értesíteni az embereket.

Az elmaradt budapesti előadásért Pesti Attila, a Pescor vezetője minden felelősséget az Operaházra hárít. Az üzletember tegnap este győri tudósítónknak elmondta, a Pekingi Operaház budapesti előadása azért hiúsult meg, mert az érvényes, hatályos szerződésen túl azt kérték tőle, hogy péntek délután négyig vigyen be két és fél millió forintot az Operaházba a fény és hangtechnika költségeire, egyébként nem léphet föl a társulat.

Mint Pesti hozzátette, nem az a kérdés, hogy a jegybevétel ott van-e az Operaházban vagy sem. Azokat a jegyeket az Operától vették meg az emberek, tehát az Opera köteles visszafizetni az árukat a nézőknek. Ők egymás között majd később számolnak el, jelentette ki Pesti Attila.

Az ügy pikantériája, hogy a Pekingi Opera amúgy eredetileg négy alkalommal lépett volna fel Magyarországon. Először november 2-án a szintén a Magyar Állami Operaházhoz tartozó Erkel Színházban, de az előadást még a jegyek kiadása előtt lemondták, mivel a szervezők már ekkor sem tették le időben a szükséges anyagi garanciákat. (Ezek után egyáltalán nem érthető, hogy az intézmény vezetői miért adtak újabb haladékot a Pescornak, és miért nem mondták le már akkor a vasárnapi előadást. Miként az sem világos, hogy kezdhették el végül a jegyek árusítását úgy, hogy még a foglalót sem kapták meg.)

Másodszorra november 5-én a Debreceni Csokonai Színházban léptek volna fel a kínaiak, de mint Csutka István igazgató érdeklődésünkre elmondta, ők még időben kapcsoltak. Bár a Pescor az idén tavasszal kereste meg őket először, október 5-én, a novemberi műsor meghirdetésének határidejéig semmilyen üzleti ajánlatot nem kaptak. Elmondása szerint többszöri kérésre sem tudtak fellépői létszámot, technikai igényt vagy jegyárakat mondani nekik a szervezők, ezért - mivel ráadásul információik szerint a Pescor tevékenységi körében nem is szerepel a rendezvényszervezés - a debreceniek végül nem hirdették meg az előadást.

A pekingiek harmadik alkalommal eredetileg vasárnap este léptek volna fel az Operaházban, de a magyarországi bemutatkozás a már említett okok miatt ezúttal is elmaradt. Majd jött az újabb fordulat: amikor már mindenki azt hitte, hogy a negyedik előadásból sem lesz semmi - olyan hírek is szárnyra keltek, hogy a társulat már hazarepült -, tegnap este a Győri Nemzeti Színházban mégiscsak fellépett a Pekingi Opera. Győrött bérbe adták a színházat a szervezőcégnek, de a kisalföldi intézmény is közreműködött az előadás létrehozásában. A jegyek túlnyomó többségét eladták.

Pesti Attila tudósítónknak még fontosnak tartotta megjegyezni: Magyarország hírnevének, a kínai-magyar kulturális kapcsolatoknak nem tesz jót ez az eset, amelyért nem magát tartja felelősnek.