Gerzson

A Danubia Szimfonikus Zenekar sikeres vendégszereplése Franciaországban

2004.11.12. 00:00

Programkereső

Lisztomanias címmel – immár harmadik alkalommal – nemzetközi Liszt-fesztivál zajlott október utolsó napjaiban a közép-franciaországi Chateauroux-ban. A Liszt Ferenc művészetének szentelt ötnapos rendezvénysorozat nyitókoncertjén Héja Domonkos vezényletével a Danubia Szimfonikus Zenekar és Bogányi Gergely zongoraművész lépett fel. A zenekar második alkalommal kapott meghívást a Liszt-fesztivál szervezőitől.
063d0a14-b097-483f-998e-a317fb75f443

A nyitókoncerten Liszt Mazeppa (szimfonikus költemény); Haláltánc és Les Préludes, valamint Saint-Saëns La Danse Macabre és Az állatok farsangja című művei hangzottak el. A chateauroux-i fesztivál ötlete magától Liszt Ferenctől származik, aki 1844-ben Georges Sandhoz, a korszak neves írónőjéhez írott egyik levelében utalt közös elképzelésükre: rendszeres zenei eseményt akartak szervezni kedvenc nyaralóhelyükön. A terv 2002-ben, Victor Hugo születésének bicentenáriuma alkalmából valósult meg. Az idei fesztivál – George Sand bicentenáriuma előtt tisztelegve – a “Liszt George Sand”-nál alcímet viseli.

A november 1-jéig tartó fesztivál első napján a Bertrand Múzeumban Sylvie Delaigue-Moins írónő tartott előadást Liszt, George Sand és Frédérice Chopin kapcsolatáról. A gazdag programkínálat keretében ugyancsak a Bertrand Múzeumban, a George Sand asztalához címzett Romantikus Szalonban az érdeklődők olyan tárgyakat és dokumentumokat tekinthettek meg, amelyeket még soha nem tártak a nyilvánosság elé. A város különböző kávéházaiban a Liszt-Akadémia Francois-René Duchable és Jean-Francois Zygel vezette “Fiatal virtuózok” és “Fiatal improvizálók” együttesei adtk koncerteket. A hétfői zárókoncertet szintén a párizsi Liszt-Akadémia ifjú virtuózai adták.