Géza

Heitor Villa-Lobos

2004.11.15. 00:00

Programkereső

A legjelentősebb nemzetközileg is elismert 20. századi brazil zeneszerző, Heitor Villa-Lobos 1887. március 5-én született Rio de Janeiroban. Első zeneóráit műkedvelő édesapjától kapta, és elég fiatal korában megtanult csellón és klarinéton játszani. Már gyermekként nagy hatást tett rá szülővárosának népi kultúrája, és ez a zene egyre inkább hatalmába kerítette.
a1ebe4dc-415a-4a85-b563-a488a9d12bee

Apja korai halála után, 1899-től az iskolai tanulás kereteit nem tűrve, saját magát képezte tovább és különböző népi együttesekben működött közre gitárjával. Emellett csellózással kereste kenyerét színházakban, mozikban, hotelekben. Az 1905 és 1913 közötti éveket utazással és a brazil folklór tanulmányozásával töltötte, mely alapvető meghatározója lett későbbi műveinek. Első szerzői estjére 1915-ben került sor, amely elég erőteljes negatív kritikát váltott ki. A következő években rendezett koncertjei azonban jó hírnevét növelték, és sikerére való tekintettel 1922-ben meghívást kapott Sao Pauloba a Modern Művészetek Hetére mint a modern zene képviselője.

1923-ban Párizsba utazott, hogy saját és hazája zenéjét megismertesse az európai közönséggel. Műveinek sikere világraszóló volt, és sok nagy előadóművész támogatását szerezte meg. Olyanokét, mint Rubinstein vagy André Segovia, mely kapcsolatnak eredménye jónéhány, a gitárirodalmat ékesítő darab.

Braziliába való visszatérése után Villa-Lobos komoly szerepet vállalt a nemzeti zenei nevelés ügyének fellendítésében. 1932-ben zenei oktatásügyi felügyelővé és igazgatóvá nevezték ki, majd 1942-ben az újonnan alakult Nemzeti Konzervatórium igazgatójának választották, s tevékenyen részt vett a Brazil Zeneakadémia megalapításában. Ezen kívül tiszteletbeli tagja volt számos európai és amerikai egyetemnek, intézetnek. Villa-Lobos mindezen elfoglaltságai mellett a koncertéletben is aktív maradt. Az '50-es évek végéig járta a világot, mutatta be műveit. 1959. november 17-én hunyt el Rio de Janeiroban.