Zelma, Rajmund

In memoriam Ruha István

2004.11.15. 00:00

Programkereső

A nemrég elhunyt Ruha István emlékére szervez koncertet a Budapesti Vonósok Kamarazenekar Alapítványa november 22-én a Magyar Állami Operaházban. A koncert bevételét a szeptember 28-án elhunyt kolozsvári születésű hegedűművész emlékét őrző, Határon Túli Hegedűsöket Támogató Alapítvány Ruha István Emlékére és Szellemében nevű szervezet létrehozására fordítják.
74c3ac70-b70b-4cb9-80c9-03334447d6bc

A hangversenyen Bach, Haydn és Mozart egy-egy művét Ágoston András és Bánfalvi Béla hegedűművész, Gábor Ferenc brácsaművész, valamint a Budapesti Vonósok Kamarazenekar szólaltatja meg.

A Határon Túli Hegedűsöket Támogató Alapítvány azzal a céllal jön létre, hogy a határon túli régiók (Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Vajdaság) hegedűsei számára lehetőséget nyújtson a magyar zenei életbe való bekapcsolódásra. A tervek között szerepel egy évente megrendezendő koncert, amelyen a határon túli hegedűsök bemutatkozhatnak és összemérhetik tudásukat az alapítvány nemzetközi hírű hegedűművészekből, zenészekből álló kuratóriuma előtt. A bizottság elé kerülő hegedűsöket az adott régiók megbízott művészei választják ki, a kuratórium döntése alapján pedig az arra legérdemesebbnek ítélt muzsikus megkapja a szervezet alaptőkéjének kamatait. Az alapítvány célja továbbá, hogy fellépési lehetőségekhez juttassa a támogatott művészeket, ezzel is segítve őket pályájuk alakulásában. Az alapítvány elnöki tisztét ifj. Ruha István tölti be.