Antal, Antónia

A holokauszt szimfóniája

2004.11.16. 00:00

Programkereső

Richard Edlinger A vonat című szimfóniáját a magyarországi holokauszt 60. évfordulója alkalmából mutatják be november 22-én este hét órakor. A 3000 főt befogadó Dohány utcai Zsinagógában megrendezendő hangversenyre a belépés ingyenes lesz.
6f606778-8230-4dbb-af4d-17a0870d2763

A szimfonikus zenekarra, narrátorra, két baritonra, egy altra és két gyermekhangra íródott mű egy zsidó család utolsó együttlétét beszéli el egy deportáltakkal zsúfolt szerelvényben, végső és erőszakos szétszakításuk előtt. Az áldozatok emlékének szentelt előadás fellépői a szerző által dirigált United Philharmonic Vienna, Maximilian Schell, Adrian Erőd, Rajk Judit és Fekete László lesznek.

Richard Edlinger, a United Philharmonic Vienna vezető karmestere 1982-ben diplomázott a bécsi Zeneművészeti Főiskolán. Több nemzetközi verseny díjazottja. Koncertturnéi során szinte egész Európát beutazta, s útjai ma is gyakran vezetnek az Egyesült Államokba és a Távol-Keletre. Számos zenekarral dolgozott együtt, köztük a Budapesti és Zágrábi Filharmonikusokkal, a Sziléziai Állami Zenekarral, a Niederösterreichische Tonkünstlerrel, a Kassai és Bukaresti Filharmonikusokkal, valamint a Tajpeji Állami Szimfonikus Zenekarral. 1987-ben Heinz Holecek kamaraénekessel Alsó-Ausztriában megalapította a Kamptalfestspiele fesztivált. Több rádió- és CD-felvételt készített (többek között az EMI, a Marco Polo és a Naxos lemeztársaságoknál). 1995 óta a bécsi zenei szeminárium karmesteri kurzusát vezeti.