Sára, Márió

Tűz és Víz, Álom és Valóság

2004.11.16. 00:00

Programkereső

A Pannon Filharmonikusok – Pécs a 2004/2005-ös évadban is bérletsorozatot indít Budapesten. A koncertek helyszíne az újonnan épülő Nemzeti Hangversenyterem lesz. A Párok játéka alcímet viselő tematikus hangversenysorozat programján szereplő műveket a Tűz - Víz, illetve az Álom - Valóság ellentétpárok köré csoportosították a szervezők. A négy koncertből álló bérlet karmesterei Hamar Zsolt mellett a hegedűvirtuózként is ismert Salvatore Accardo és a pályáját a Berlini Filharmonikus Zenekar szóló oboistájaként kezdő Hansjörg Schellenberger lesznek.
498e6061-6678-4f6d-b3c9-d0c7400d6547

A korábban Pécsi Szimfonikus Zenekar néven működő együttes jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt években. 2000 augusztusa óta Hamar Zsolt, a fiatal karmester-nemzedék kiemelkedő tehetsége vezeti a zenekart, amely 2004. január 1-től a Pannon Filharmonikusok – Pécs nevet viseli. A névváltoztatás mellett szerkezeti átalakulásra is sor került, amelynek szakmai irányítója Horváth Zsolt, az együttes trombitaművészi és közgazdász diplomával is rendelkező igazgatója volt.

Hamar Zsolt a sajtótájékoztatón elmondta: hat évvel ezelőtt járt először a pécsi zenekarnál, ahol nagyon megragadta az együttes jó szellemisége és igényessége. A karmester Pécs melletti elkötelezettségét egyrészt a Nemzeti Filharmonikusoknál betöltött állásának felmondása, másrészt a Magyar Állami Operaház felkéréseinek elhárítása is bizonyítja.

Mivel Pécs pályázik a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa címre, remélhető, hogy a közeljövőben a város zenei élete több anyagi támogatásban részesül majd, s így megépülhet például a majd’ kétszáz éve tervezett városi hangversenyterem is.