Géza

Urszula Dudziak (Pl) + ef Zámbó Happy Dead Band (H)

2004.11.19. 00:00

Programkereső

A MOLto Vivace sorozat keretében november 25-én, este nyolc órától a négy és fél oktávos hangterjedelmű lengyel énekesnő, Urszula Dudziak, hazája jazz szcénájának legjelentősebb előadója lép az A38 hajó színpadára. Férjével, Michael Urbaniakkal olyan minőséget hoztak létre, amely saját műfajában is forradalmian új.

Dudziak 1973 óta New York-ban él. Azóta olyan zenekarokkal és előadókkal dolgozott együtt, mint a Gil Evans Orchestra, a Vienna Art Orchestra, Herbie Hancock, Jaco Pastorius, Omar Hakim, Michael és Randy Brecker, valamint Bobby McFerrin. Leonard Feather, a Los Angeles Times kritikusa az Év Jazzénekesnőjének titulálta 1979-ben. Úttörő volt abban az értelemben, hogy ötvözte a dzsesszt és az elektronikus zenét, sőt egy Nemzetközi Művészeti Alapítvány támogatásával 1985-ben megalapította az Elektronikus Dzsessz Kórust. Még ugyanebben az évben fellépett Bobby McFerrinnel a Varsói Jazz Dzsemborin. Két évvel később, 1987 nyarán az Umbria Dzsessz Fesztiválon Stinggel és a Gil Evans Orchestrával adott fergeteges koncertet az olaszországi Perugiában.

Sokoldalú tehetsége megengedi, hogy mesterkurzusokat adjon Európa és az Egyesült Államok zenei egyetemein. Részt vett musical előadásban (Bending Toward the Light, New York, Avery Fisher Hall, 94-96) és 1996-ban filmzenét írt a Jerzy Kosinski életéről szóló „Painted Boy” című filmhez. Dudziak 1997-ben közreműködött a nemrégiben szintén az A38 Hajón fellépő Vienna Art Orchestra huszadik évfordulója kapcsán rendezett koncertturnén. Victor Bailey-vel (aki november 8-án volt a hajó vendége) a Sorrow Is Not Forever...But Love Is című albumán zenéltek közösen. November 25-én Urszula Dudziak mellett fellép Jan Smoczynski (zongora, tangóharmonika), Daniel Biel (basszusgitár), Tomasz Krawczyk (gitár) és Artur Lipinski (dob).

de6f4f98-e480-4b2e-89a3-2627f7aa5bc5

A jazzénekesnő előtt a képzőművész, író, zenész efZámbó és zenekara, a Happy Dead Band ad koncertet. efZámbó, aki annak idején a Bizottság zenekar tagja volt – a zenei sémák ellen lázadó attitűdöt megőrizve – a mai napig humorral és eredetiséggel készíti jazz-rock műfajú zenéit. A koncertre a belépőjegy ára elővételben 2000, a koncert napján 2500 forint.