Eleonóra

Zeneiskolák a népzene tükrében – szakmai fórum a BMK-ban

2004.11.22. 00:00

Programkereső

Nyolcadik alkalommal rendezi meg november 28-án a népzenét oktató zeneiskolák, művészeti iskolák növendékeinek és tanárainak részvételével a Zeneiskolák a népzene tükrében című szakmai fórumát a Budapesti Művelődési Központ. A rendezvényre évről évre egyre nagyobb számban jelentkeznek a népzenét oktató iskolák. növendékeikkel a bemutatkozásra.

A Zeneiskolák a népzene tükrében elnevezésű találkozón tizenhét budapesti és vidéki zeneiskola népzenei tagozatának növendékei, szólisták, csoportok és zenekarok lépnek fel. Kezdetben csak a fővárosban működő iskolák tanulói léptek fel a rendezvényen, majd csatlakoztak a Pest megyei iskolák, később a népzenei oktatás terjedésével az ország minden részéről érkeztek népi hangszereken játszó, népdalokat éneklő gyerekek és fiatalok.

Az elmúlt években erdélyi és felvidéki zeneiskolák is eljöttek, tavaly a Vajdasági Magyarok Egyesületének népzenei képzésében részt vevő növendékek színesítették a rendezvényt.

A népdalosok, furulyások, dudások, citerások és vonószenekarok önálló bemutatkozása után szakmai zsűri értékeli a produkciókat. Ebben az évben az Európai Unióhoz történő csatlakozást is ünnepli a rendezvény. A magyar és osztrák zenei gyökerek, hagyományok megőrzésének és továbbéltetésének felmutatásával köszöntik Európát. A Graz melletti Dobl településről érkeznek az osztrák és stájer népzenét oktató Volksmusikschule Strunz növendékei és tanárai, hogy a gálaműsorban a bemutatón legjobban szereplő növendékekkel együtt lépjenek fel.