Eleonóra

Szakmai szervezetek nyílt levele

2004.11.25. 00:00

Programkereső

Az elmúlt hónapokban sajnos több esetben fordult elő, hogy meghirdetett koncertek, előadások botrányos körülmények között elmaradtak. Ez a tény nem csak a közönség becsapását, elkedvetlenítését jelenti, hanem szakmánk, hivatásunk, sőt hazánk nemzetközi hírnevének lejáratását is eredményezi.

A közelmúlt sajnálatos eseményeinek elemzése azt mutatja, hogy a kudarc oka minden esetben a rendező cégek szakmai tapasztalatlansága, a kellő hozzáértés és a megnyugtató anyagi garanciák hiánya volt.

A jegyvásárlók és a hangversenyszervező szakma biztonsága azt követeli, hogy az illetékes hatóságok, elsősorban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Törvényhozás gondoskodjon garanciarendszer felállításáról. A hangversenyrendezésnél a piac szabadsága és a vállalkozáshoz való jog tiszteletben tartása mellett törvényesen megkövetelhető a hiteles szakmai szervezetekhez való tartozás és az ennek alapján kialakított „rendezési licence” valamilyen formája. Álláspontunk szerint ez jelentheti a megoldást a szélhámosságok miatti hitelvesztés elkerülésére.

Európa-szerte több országban működnek hasonló rendszerek, az ottani tapasztalatok tanulmányozását és széleskörű, a kulturális kormányzat által irányított vitát javasolunk egy új, biztonságos rendszer kialakításához.

Javaslatunkkal a nyilvánossághoz és a kulturális élet vezetőihez fordulunk a lehető legsürgősebb intézkedést kérve.

Addig is arra kérjük a rendezvényhelyszínek, támogatók és jegyirodák illetékeseit, hogy nagyszabású produkciók megrendezése előtt lehetőség szerint kérjenek információt és segítséget a szakmai szervezetektől, illetve a szerződés feltételeinek kialakításakor vegyék figyelembe, hogy a leendő partner rendelkezik-e megfelelő referenciákkal, tagja-e nemzetközi vagy magyarországi szakmai szervezetnek.

Így talán elkerülhető lesz az, hogy a számunkra legfontosabb „piaci szereplő”, a közönség elveszítse bizalmát és elforduljon a kulturális programoktól.

Budapest, 2004. november 12.

Zimányi Zsófia, a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének elnöke
Fenyő Gábor, a Magyar Hangversenyrendezők Egyesületének elnöke
A Magyarországi Művészeti Ügynökségek Szövetségének elnöksége nevében Gedényi Ildikó és Lőrinczy György
Hegedűs László, a Magyar Koncertszervezők Szövetségének főtitkára