Aladár, Álmos

Eötvös Péter új operája

2004.11.26. 00:00

Programkereső

Új Eötvös-opera, az Angels in America bemutatójára került sor a héten Párizsban. A kétfelvonásos mű Tony Kushner darabja alapján készült. Az előadást Philippe Calvario rendezte.
04a0ade1-f6f8-4bfd-a754-7fe000e72d31

Az Eötvös-házaspár az eredetileg hatórás mű terjedelmét a libretto elkészítése során jelentősen (az eredeti kb. tíz százalékára) csökkentette, de a komponista hangsúlyozta: a harmincöt oldalnyi dialógusban egy olyan szó sincs, ami nem Kushnertől származik.

A zeneszerző elmondása szerint az álombéli jelenetek, hallucinációk, a menny vonzó témák voltak számára. „A zene időnként nagyon dallamos, áriákat és recitativókat is tartalmaz, de a magam sajátos módján alkalmaztam őket” – mondta. Ugyanakkor kimaradtak a darabból a ’80-as évek Amerikájára való közvetlen utalások, inkább a négy szereplőre és a köztük lévő kapcsolatra koncentrál a mű.

A bemutató énekesei Daniel Belcher, Barbara Hendricks, Julia Migenes és Roberta Alexander voltak. A tizenhat főből álló hangszeres együttes tagjai a terem különböző részeiben helyezkedtek el, így a hanghatás Eötvös szerint egy jó moziéhoz volt hasonló.