Géza

Bobby McFerrin újra Magyarországon?

2004.11.29. 00:00

Programkereső

2005. február 20. – igen, ezt a mágikus dátumot kell megjegyezniük azoknak, akik Bobby McFerrint élőben akarják látni és hallani. A tervezett helyszín ezúttal a Budapest Kongresszusi Központ, a műsor pedig egész estés, egyszemélyes, egymikrofonos szólókoncert – amúgy Bobby-módra.
95d4e6bc-b6d5-442e-bde4-f9be114ccd01

A Fidelio értesülése szerint a Budapesti Kongresszusi Központ működésének 20. évfordulóját kívánja megünnepelni ezzel a koncerttel. A szervezők úgy nyilatkoztak, a művészre tavaly rendkívül jó benyomást tett a magyar közönség zenei affinitása, és kifejezetten ezért fordult a mostani koncert szervezőihez azzal a kéréssel, hogy újra felléphessen Budapesten.

A tervek szerint ezúttal teljes estés szólókoncert várható. Az egyszemélyes a capella Bobby McFerrin sokoldalú tevékenységének leginkább figyelemre méltó oldala. A koncertpódium puritán kulisszája – az egy szál mikrofon, egy bárszék és egy pohár víz – immár a művész színpadi viselkedésének, különleges zenei stílusának védjegyévé vált. A koncertprogram szerves része a közönség aktív bevonása az egyes tételek szólamainak felépítésébe. Alighanem ezúttal is együtt énekelhetünk-fütyülhetünk-csettinthetünk-pummoghatunk Bobbyval.

A tavalyi koncert az évad egyik kiemelt eseménye volt, amelyre megkülönböztetett figyelmet fordított a komolyzenei és a jazzkritika egyaránt. A közönség legszélesebb rétegei óriási tömegekben jelentek meg az Erkel Színházban, a délutáni pótelődással együtt az összes jegy elkelt. A fogadtatásra jellemző, hogy a Fidelio fórumán kisebbfajta vita is kialakult az előadást illetően. A magyar közönség - sokféle indíttatásból ugyan, de
- alapvetően fogékony az újszerű, eddig élőben még át nem élt zenei produkciókra. Aki hasonlóan gondolkozik, annak alighanem felejthetetlen élményt nyújt majd a BKK-beli koncert február 20-án, vasárnap este 7 órától.