Aladár, Álmos

Boris Kovač (SR) és a Pop Ivan (H) az A38 hajón

2004.11.29. 00:00

Programkereső

A MOLto Vivace sorozat keretében december 2-án este 8-tól egy magyar és egy közép-európai művész lép fel az A38 Hajó színpadán, így reprezentálva e régió közös kulturális hagyományait és az együttműködés lehetőségét.


Boris Kovač
Boris Kovač a szerb zenei élet egyik legkülönösebb művésze. Zeneileg Bartók, gondolkodásmódjában Hamvas Béla hatott rá. Zenéje a balkáni népzene, a temetési fúvószene és a tangó szívbemarkoló, melankolikus, szinte apokaliptikus hangulatát idézi fel, amelyből azonban a humor sem hiányzik (á la Kusturica).

Munkáit mindig erős koncepciózusság jellemzi, mint pl. legnagyobb sikerét, a Last Balkan Tangót, amelyet a 2001-ben alapított La Danza Apocalyptica Balcanicaval készített, s amely a születéstől az elmúlásig tartó utazást örökíti meg a zene nyelvén.

Erre az alkalomra új zenei formációjával, a La Campanella Quartett-tel érkezik. A zene témája a zenész saját megfogalmazása szerint: „szentimentális utazás egy történelem utáni világba”. A La Campanella Quartett felállása: Miloš Matić (nagybőgő, tamburitza), Goran Penić (tangóharmónika), Vukašin Mišković (gitár), Boris Kovač (alt- és szopránszaxofon), Ištvan Čik (dobok).

Boris Kovač előtt a Pop Ivan lép fel, amelynek meghatározó tagjai a Buharov-fivérek. Humorral átszőtt, egyedi zenéjük jazz-elemekből építkezik. A koncert előtti napokban a Pop Ivan az A38 Hajón kezdi el első albumának elkészítését. A mostani koncertről készülő összeállítást december 29-én sugározza a Duna Televízió.