Aladár, Álmos

Új dzsessz- szövetség

2004.11.29. 00:00

Programkereső

Hatékonyan és összefogottan szeretnénk képviselni a hazai dzsesszzenészeket, és erre egy szakmai civil szervezet a legalkalmasabb, ezért alakítottuk meg a Magyar Jazzmûvészek Társaságát - foglalta össze céljaikat a napokban létrejött egyesület elnöke, Dés László.

- Létezik ugyan a Magyar Jazz Szövetség, de ennek a zenészek mellett szakírók, dzsesszklubvezetők, lemezgyűjtők is tagjai, mi pedig kimondottan a zenészek érdekeit szeretnénk képviselni - mondja az elnök. A szövetség ráadásul társadalmi szervezet, így technikailag, szervezetileg sem alkalmas arra, hogy kezelje a támogatásként kapott pénzeket. Egyelőre ugyan alig lenne mit, de egy hétfős szakmai testület, a Magyar Jazz Grémium, amelynek több tagja a Jazzművészek Társaságának is alapítója, évek óta tárgyal a szaktárcával arról, hogy ez a műfaj is kapjon állami támogatást - ennek egyik eredménye, hogy az idén 23 millió forintot kaptak pályázaton dzsesszklubok támogatására. Véleményük szerint évi 300 millió forintra volna szükség, hogy az egyébként világszerte elismert magyar dzsessz még több tehetséges művészt tudjon kinevelni.

- Nemcsak a műfaj egésze, de az egyes művészek is rosszul fizetettek - mondja Horváth Kornél, a társaság anyagi ügyeinek intézésére létrejött Magyar Jazzművészeti Kht. alapítója. Példaként említi, hogy amíg egy hazai fesztiválon egy amerikai szólista hatezer dollárt is kap, addig ugyanott egy magyar zenész tiszteletdíja 20-25 ezer forint. Mostanáig egyéni kezdeményezésekkel próbáltak változtatni a helyzeten, eredménytelenül. Ezért Dés László ötlete alapján összefogtak kilenc hazai dzsesszmuzsikussal (Babos Gyula, Balázs Elemér, Borbély Mihály, Fekete Kovács Kornél, Kaltenecker Zsolt, Lantos Zoltán, Oláh Kálmán, Szakcsi-Lakatos Béla, ifj. Szakcsi-Lakatos Béla), és megalapították a társaságot. Egyelőre a 11 muzsikust és zenekaraikat, körülbelül 60 embert képviselnek, de amint megerősödnek, további tagokat is várnak. Legfőbb céljuk, hogy a nemzeti zenekultúra képviselőit meggyőzzék: a dzsessz fontos, színvonalas, sikeres műfaj.

Hiller István kulturális miniszter például máris 18 millió forinttal támogatta a társaság megalakulását, és első jelentős projektjüket: januárban megnyitják a Columbus Jazzklubot, amely terveik szerint hetente hat estén ad teret neves hazai és külföldi előadók koncertjeinek.